2024. május 18. - Erik, Alexandra

Visszavágnak a felvásárlók

Nem csitulnak a hétvégi dinnyeháború zajai, a felvásárlók és a kereskedők továbbra is állítják, nem a kierőszakolt direktíváknak, hanem a piacnak kell meghatároznia az árakat, hangoztatta a július 24-én megtartott első ülésén a Magyar Dinnye Érdekvédelmi
2008. július 25. péntek 22:35 - Hírextra
A békési dinnyetermelők és forgalmazók legismertebb szakértője szerint egyáltalán nem igaz, hogy a termelők ráfizetnek a 23 Ft-os dinnye felvásárlási árára, hiszen Európa szerte ennyi a jelenlegi ár, márpedig a legtöbb magyar dinnyét nem a hazai, hanem a környező országok piacán értékesítik.
Péter László szerint kiváló talajon még a legkevésbé hozzáértő intenzív dinnyetermesztők is maximum 15-18 forintos kilónkénti áron állítják elő a dinnyét, míg a jobb gazdáknál ez az ár maximum 8-10 Ft. Az sem igaz, hogy az alacsony árak miatt jövőre nem hajlandók a dinnyetermesztők termelni, mert a legtöbb értékesítő már lekötötte a 2009-es dinnyetermés majd nyolcvan százalékát.

Az egyesület elnöke szerint a piaci törvényekkel tökéletesen ellentétes, és a tervgazdálkodás idejét idézi az íróasztalok mellett kialakított ár, arról nem is beszélve, hogy igenis a hazai fogyasztók érdekét szolgálja az olcsó dinnye. A mintegy 22 termelőt és értékesítőt tömörítő Madév ülésén, a többi között szóba került az is, hogy a felvásárlók elleni blokádnál az egyik feldühített termelő, kombájnjával el akarta gázolni az egyik felvásárlót, ezért az érintettek emberölési kísérlet miatt feljelentést tettek a rendőrségen.

Péter László termeli és forgalmazza is a dinnyét, cégének tavaly mintegy 435 millió forintos árbevétele származott a dinnyeeladásból, míg tavalyelőtt ez az összeg 640 millió forintra rúgott. A Frucht Melonen árbevételének 96 százalékát a dinnyeeladásból realizálja.
Forrás: Gáti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását