2024. április 28. - Valéria

Bayreuth: program 2015-ig

2015-ig összeállt a Bayreuthi Ünnepi Játékok programja Richard Wagner dédunokája, Katharina Wagner szerint.
2008. július 25. péntek 18:35 - Hírextra

A 30 éves Katharina - aki féltestvérével, Eva Wagner-Pasquierrel együtt ősztől veszi át apjától, Wolfgang Wagnertől a világ egyik legrangosabb zenei fesztiváljának irányítását - meglehetős derűlátással és még több ambicióval nyilatkozott az elkövetkező évek programjáról egy bajorországi lapnak. Az interjú aig néhány órával azelőtt látott napvilágot, hogy új Parsifal-rendezéssel Bayreuthban pénteken este a Zöld Dombon illusztris közönség előtt a 97. ünnepi játékokon felgördül a függöny.


A 88 esztendős Wolfgang Wagner még áprilisban jelentette be, hogy elsősorban idős kora miatt lemond augusztus 31-i hatállyal a játékok irányításáról, amelyet 1951 óta előbb fívérével együtt, majd 1967-től egyedül látott el. Utódjául két lányát, az első házasságából született Eva Wagner-Pasqiuert és a második házasságából származó Katharina Wagnert ajánlotta a fesztivál igazgatói posztjára, s a bajor kormány, valamint Bayreuth város képviselőiből álló testület szeptember elején dönt Wolfgang Wagner "végakaratáról". S annak aligha mond ellent, ha csak a mostani játékokon nem történik valami negatív szenzáció.


Mindenesetre Katharina nyilatkozatából kitűnt, hogy az ifjú rendező hosszú távra gondolkozik. Szavai szerint a mostani Parsifal-feldolgozás után 2010-ben egy új Lohengrin következik. Azután 2011-ben egy ugyancsak új Tannha:user, 2012-ben A bolygó hollandi - mondani sem kell, ugyancsak új rendezésben -, 2013-ban egy szintén új Ring, s 2015-ben pedig a Trisztán és Izolda. A mostani tervek szerint legalábbis egyedül jövőre és 2014-ben nem lesz újítás.


Katharina Wagner elmondta azt is, hogy féltestvérével, az inkább menedzsernek számító, s jóval idősebb Eva Wagner-Pasqierrel "egyenjogúan" kívánják a játékokat irányítani. "Kapcsolatunk több a kényszerházasságnál" - hangoztatta Katharina, közvetve utalva a múltra, amikor még szinte szóba sem álltak egymással. Értesülések szerint maga Wolfgang Wagner is második felesége, Gudrun 2007 novemberében bekövetkezett halála után békült ki nagyobbik lányával.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását