2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Anna-nap a teraszon

Ha nem is lehet minden névnapját ünneplő hölgynek bált rendezni, az Ancsák, Anikók, Anik és Pannik tiszteletére otthon is lehet szervezni hangulatos bulit - vagy még inkább partit, ahogy azt mostanában nevezik.
2008. július 25. péntek 18:05 - Hírextra

Persze akkor okoz igazán örömet egy ilyen rendezvény, ha ötletdús, kreatív, olcsón megúszható, de mégis sikert arat a meghívott barátok körében.


A kert pótolhatatlan helyszín, ha mégoly aprócska is a rendelkezésre álló füves terület. A parti stílusát érdemes jó előre megtervezni: romantikus legyen vagy retró - mert ez a két irányzat a legdivatosabb. Az asztal színe, formája szinte lényegtelen, hiszen egy régi terítő vagy akár egy nagyobb virágos, földig érő, a szélén nehezékkel, csíptetőkkel ellátott kartonanyag teljesen elvarázsolja.


Újabban kaphatók pöttyös retró viaszosvásznak is. Ehhez színes tányérok, sima vagy pöttyös szalvéták illenek, hasonló árnyalatú poharakkal, szívószálakkal. A fákra kisebb üres befőttesüvegeket lehet akasztani, bennük olcsó teamécsesekkel, amelyek estére sejtelmes fényekkel varázsolják teli a kertet.


A harapnivaló legyen szellemes, finom, szokatlan. A retrópartihoz italban a régi kedvencek illenek: limonádé, málnaszörp, áfonya vagy szederturmix, természetesen jégkockával, citromfűvel vagy mentával díszítve. Sláger a házi bodzaszörp. A sima, olcsó vizeskancsó jól megy az ötvenes évek menzastílusához, akárcsak a palacsinta vagy a rizskoch málnaszörppel, de a neonszínekben pompázó olcsó műanyag kancsó is nagy divat. A szendvicsek közül a libamájkrémes, a töpörtyűkrémes és a kolbászkrémes mindig sikert arat kovászos uborkával és más savanyúsággal. A zsíros kenyér lilahagymával a fiúk körében kedvelt. A fröccs legyen hideg.
A romantikus bulihoz a ciklámen, a rózsaszín és a fehér váltakozzon az asztalon és környékén, egy lapos tálban rózsaszirmok között lebegjenek az úszó mécsesek. Az abrosz, az ülőpárnák legyenek virágosak vagy egyszínűek. A régi, horgolt kézimunka is hatásos. A lerakóasztal lehet egy patinás láda is, letakarva egy szép terítővel. A poharak szélére lehet (ehető) virág szirmát, pici rózsafejet vagy kis borostyánágat akasztani. Az italos kancsó zománcos, virágos vagy hófehér porcelán.
A gyertyák nem hiányozhatnak. Hogy ne fújja el azokat a szél, magasabb befőttesüvegeket érdemes jól felerősítve a kert vagy a terasz különböző szegleteibe elrejteni és abba ragasztani bele a gyertyákat.


Régies, vaskos üvegpoharak vagy hosszúkás poharak illenek a pezsgőhöz. De
ha a háziasszony félti a drága készletet, szerezzen be eldobható, könnyű, az üvegre erősen emlékeztető műanyag pezsgőspoharakat. Ezeknek megvan az az előnye is, hogy kívülről filctollal ráírható a "tulajdonos" neve. A tányérok jobb minőségű fehér papírtányérok is lehetnek, ezek minden romantikus terítékhez illenek.


A romantikus stílusú, fehér-rózsaszín (mondjuk epres vagy kókuszos) névnapi tortát "megemeli" a magasított tortatál, amely akkor különösen hatásos, ha virággal rakja ki az ünnepelt háziasszony vagy házikisassszony a tál szélét.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását