2024. április 25. - Márk

Új traffipaxot tesztelnek

Új generációs sebességmérő eszközt próbált ki a rendőrség csütörtökön az M1-es autópályán. Az új technológia segítségével az ellenőrzés helyszínén, Mosonmagyaróvár térségében állapították meg a 90 kilométer távolságban közlekedő autókról, túllépték-e a me
2008. július 24. csütörtök 17:30 - Hírextra
Az elektronikus úton megjelenő képekkel az ellenőrzés helyszínén szembesítették a szabálysértőket.

A berendezés tesztelésére jó alkalmat adnak a közlekedési ellenőrzések - mondta Samu István, országos rendőrfőkapitány-helyettes a Mosonmagyaróvár térségében lévő autópálya-pihenőben tartott sajtótájékoztatón.

A vezérőrnagy az új berendezéssel kapcsolatban hangsúlyozta: a távol elhelyezett készülék helymeghatározóval rendelkezik, rögzíti egyebek mellett a sebességtúllépés képét és az egyéb szükséges információkat. Ez a technológia különösen a külföldi gyorshajtók esetében fontos, akik rendszerint elhagyják az országot, mire a kamera képének elemzése a központban megtörténik.
Komáromi Endre ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlekedésrendészeti főosztályának vezetője elmondta: a magyar állampolgárok szabálysértés esetén a központi nyilvántartás alapján büntetést kapnak, a külföldieket viszont meg kell állítani és a forgalmi engedélyük adatai alapján lehet az üzemben tartót bírsággal sújtani.

Emlékeztetett arra: a magyar rendőrség július 1-jével felkészült arra, hogy a nyilvántartásban szereplő magyar állampolgárok sebességtúllépését rögzítse és az objektív felelősség alapján a büntetést kiszabja. A külföldi polgárokkal szembeni eljárást a csütörtöki akció keretében tesztelték.
Nagy László, az újfajta sebességmérő eszközt fejlesztő vállalkozás vezetője a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: olyan berendezést alakítottak ki, amely nem teszi lehetővé a mérési adatokba történő beavatkozást. Nem lehet a rendszámokat meghamisítani - tette hozzá.

Mint kifejtette, automata rendszerről van szó, amely egyebek között arról informál, ki volt a gyorsan hajtó autós; az adatokat a rendőrségi központban tudják letölteni, feldolgozni.

Samu István az MTI érdeklődésére elmondta: több cég foglalkozik hasonló berendezés kifejlesztésével, ezekkel a rendőrség együttműködési megállapodást kötött. A technológiai próbákat követően írják ki a közbeszerzési eljárást, tehát az új generációs sebességmérő eszköz bevetésére a későbbiekben kerül sor.

A vezérőrnagy a sajtótájékoztatón hangsúlyozta annak fontosságát, hogy egy helyen, egy időben végezte az ellenőrzést hat órán át öt hatóság mintegy nyolcvan munkatársa. A hatóságok együttes fellépése kevesebb időt vesz el az ellenőrzés alá vont autósoktól, ugyanakkor a hatóságok egymást támogatva hajtják végre feladataikat - mutatott rá.

Samu István kitért arra, hogy az első félévben 188-cal kevesebben haltak meg a közutakon, mint egy évvel korábban, és a közlekedés összes mutatója kedvezően változott az elmúlt hat hónap alatt, vélhetően az objektív felelősség és a zéró tolerancia visszatartó ereje nyomán.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását