2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Íme az Emberi Méltóság Tanácsa

Bemutatták az emberi jogok és az emberi méltóság védelme érdekében alakult civil szervezet, az Emberi Méltóság Tanácsának tagjait szombaton Budapesten.
2010. április 10. szombat 14:09 - HírExtra
Lomnici Zoltán, a szervezet elnöke a Magyar Állami Operaházban tartott sajtótájékoztatón rámutatott arra: az, hogy az emberi méltóságot nem tartották tiszteletben, tragikus következménnyel járt a XX. században. "A mártírok emléke összeköt bennünket, a nemzet egységét szolgálja" - mondta.

Tavaly novemberben számos szervezet írta alá az Emberi Méltóság Tanácsa működésének alapjául szolgáló felhívást, amelyben hangsúlyozták: a csatlakozók "elkötelezik magukat az emberi jogok, az egyenlő méltóság védelme mellett, és visszautasítanak minden olyan sértő megnyilvánulást, mely más személyek vagy csoportok ellen irányul, azok vallási vagy nemzeti és etnikai hovatartozása miatt". A kezdeményezéshez később több mint 13 ezren csatlakoztak a www.emberimeltosag.eu honlapon egy-egy kattintással.

Lomnici Zoltán a szombati eseményen utalt arra, hogy a felhívás jegyében tavaly első ízben emlékeztek meg Magyarországon közösen a holokauszt, a málenkij robot, az 1956-os megtorlás és a recski tábor mártírjairól az emberi jogok napján, az emberi méltóság nemzeti emléknapján, december 10-én.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy megalakult a társaság ifjúsági tagozata, s tervbe vették kitüntetés alapítását, emlékmű felállítását, kiadványok megjelentetését, konferenciák szervezését is.

A tagok

Az Emberi Méltóság Tanácsa elnökségének névsorát már múlt szerdán nyilvánosságra hozták: a szervezet elnöke Lomnici Zoltán, tiszteletbeli elnöke Oláh György Nobel-díjas kémikus, alelnök Erdélyi Géza, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház nyugalmazott püspöke és Kányádi Sándor író, ügyvezető igazgató Szunai Miklós, a Széchenyi Tudományos Társaság ügyvezető igazgatója.

A szombaton bemutatott tagok között van Bényi Ildikó televíziós műsorvezető, Bán Teodóra balettművész, Buzánszky Jenő, az aranycsapat futballistája, Csépe Valéria, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) főtitkár-helyettese, Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke, Jókai Anna író, Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa és Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetője.

A szervezet tagja továbbá Mága Zoltán hegedűművész, Mudura Sándor erdélyi üzletember, B. Nagy János belgiumi vegyészmérnök, vállalkozó, Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság főtitkára, Sipőcz Ernő, a Magyar-Izraeli Baráti Társaságok és Körök Országos Szövetségének elnöke, Széchenyi Mihály gróf, a Széchenyi Tudományos Társaság tagja, Tempfli József nyugalmazott nagyváradi püspök, valamint Vass Lajos, az operaház főigazgatója.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását