2024. május 16. - Mózes, Botond

ÖrökségVölgy a Kapolcsi Bűvészeti Napokon

Idén is megrendezi ÖrökségVölgy elnevezésű programsorozatát Kapolcson és környékén a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH); a Kapolcsi Bűvészeti Napokhoz kapcsolódó rendezvényen kiállításokkal, filmvetítésekkel, beszélgetésekkel, valamint műemléki séták
2008. július 24. csütörtök 06:06 - Hírextra

Tájékoztatása szerint a kapolcsi kastély padlásán a Falvak a padláson - Falvak a magyar-magyar határon című kiállítást tekinthetik meg a látogatók. A tárlat a Maros megyei Székelyvécke, Magyarzsákod és a jelenleg velük közös közigazgatás alatt álló Székelyszállás népi építészetét mutatja be rajzos- és fényképes tablók, valamint csaknem száz épület-makett segítségével.


A földszinten harangtörténeti kiállítás, valamint az örökségvédelem 2007. évi eredményeiből ízelítőt adó tárlat kapott helyet. Itt rendezik meg a Balaton-felvidék végvárait bemutató kiállítást, és a Kert-Örökségünk című tárlatot is, amelyen a közönség megismerheti a több száz éves magyarországi kertművészetet, az egyes társadalmak és korok kertről alkotott elképzeléseit.


Mint az Róna Katalin ismertetőjéből kiderül, az ÖrökségVölgy keretében a KÖH olyan rövidfilmeket is műsorra tűz, melyek a hazai és a határon túli műemlékeket, történetüket, felújításukat, megóvásukat mutatják be.


Az összegzés szerint Koppány András a Művészetek Völgyében és környékén található várakról, templomokról, régészeti emlékekről beszél, Okrutay Miklós a sportépítészet és a műemlékvédelem kapcsolatát tárja fel, Szalai András pedig Kis magyar snassz és neociki címmel tart előadást.


A gyerekeket kézműves foglalkozások várják, jó idő esetén a kastély mellett felállított sátorban, rossz időben a kastélyban.


A kirándulni vágyók ellátogathatnak egyebek mellett Kapolcs, Monostorapáti, Nagyvázsony, Öcs, Pula, Taliándörögd és Vigántpetend műemléki helyeire. Akiknek korai a délelőtti falutekergés, vagy egyedül szeretnék körbejárni a falvakat és megismerni a műemlékeket, azok sétavezető füzetek segítségével önállóan is végigjárhatják az útvonalakat. Akik pedig már közelebbről is megismerték az emlékeket és ezt követően ellátogatnak a KÖH központjába, azok egy örökségtotó kitöltésével kétszemélyes hétvégét nyerhetnek a hivatal egyik vendégházában.


Róna Katalin beszámolt arról is, hogy a KÖH és a Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület támogatásával egy hónapja elindult műemlékem.hu civil műemlékvédelmi mozgalom első találkozóját és versenyét ugyancsak Kapolcson tartja szombaton.


A www.muemlekem.hu internetes oldal, amelyen egy műemléki játékba kapcsolódhatnak be az érdeklődők, az épített örökség megismerésére, az épületek sorsának figyelemmel kísérésére ösztönzi a felhasználókat, akik véleményeiket is megoszthatják a szakemberekkel.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását