2024. május 17. - Paszkál

Nyolcvankétezren bekerültek

Mintegy 82 ezren bekerültek valamelyik egyetemre, főiskolára a felsőoktatásba jelentkezett több mint 96 ezer diák közül - közölte Manherz Károly szakállamtitkár csütörtökön az idei ponthatárok nyilvánosságra hozatala előtt tartott fórumon, Budapesten.
2008. július 24. csütörtök 20:00 - Hírextra

Utalt arra, hogy az idén számították először a 400+80 pontos rendszerben a pontokat, s így mintegy 20-25 olyan szak van, ahol a pontok 452-475 között mozognak.
Összegzése szerint bevált az új rendszer, a "mezőny széthúzódott".
A szakállamtitkár az MTI kérdésére elmondta, hogy korábban a ponthatár egy-egy ponttal történő elmozdítása akár 25-30 hallgatót is érinthetett, a mostani metódusnál azonban lényegesen kevesebbet, csak egy-két diákot.


Bakonyi László, az Oktatási Hivatal elnöke hangsúlyozta: aki elérte a ponthatárt, azt fel kell venni, aki viszont nem, azt nem lehet.
Elmondta: az, akinek most egyik helyre sem sikerült bekerülnie, a pótfelvételin próbálkozhat majd. A pótfelvételin várhatóan elsősorban költségtérítéses helyeket hirdetnek meg, államilag finanszírozott helyek csak a felsőfokú szakképzésben és a mesterképzésben lehetnek. A jelentkezési határidő augusztus 13-a.


Kerekes Gábor, az Educatio Kht. vezetője arról beszélt, hogy az idén a gazdaságtudományi és a bölcsészképzésben volt kiemelkedő a jelentkezők száma a felvehetőkéhez képest. A műszaki és informatikai területen ugyanakkor 1:1 volt az arány.


Őri András, a Diákhitel Központ kommunikációs igazgatója arról szólt, hogy szeptembertől havonta 10 ezer forinttal több diákhitelt lehet felvenni az állami és a költségtérítéses képzésben egyaránt.
Véleménye szerint érdemes megbarátkozni a költségtérítéses képzés gondolatával, "ami nem ördögtől való", s a diákhitel összege fedezetet tud rá nyújtani.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását