2024. április 20. - Tivadar

Lótusz Napok Szegeden

Lótusz Napokat tart a szegedi Füvészkert július 26-27-én. A programon az érdeklődők mindent megtudhatnak, ami a csodálatos növénnyel kapcsolatos. Így a játékos vetélkedőkön szó lesz a lótusz rokonairól, bárki kipróbálhatja a lótusz-ülést, és megtudhatják
2008. július 24. csütörtök 13:17 - Hírextra

Emellett lesz festmény, illetve selyemkép kiállítás és vásár, bárki készíthet papírlótuszt, vagy festhet mandalát.

Nem unatkoznak azonban a kicsik mellett a felnőttek sem, hisz lesz vízinövény-vásár sőt, kerti-tó berendezési praktikákat is tanulhatnak.

A kirándulás végére, ha elfáradtak a lótusz-kalandorok, egy kis jógával és ételkóstolóval várják szakemberek őket.

A buddhisták szent növénye a hónap elején kezdett virágozni a dél-alföldi parkban, de mostanra a több száz lótusz egy rózsaszín leplet vont az alig száz négyzetméteres tó teljes felszínére.

A Délkelet-Ázsiában őshonos indiai lótusz (Nelumbo nucifera) - az időjárástól függően - augusztus közepéig, szeptember elejéig látható a Szegedi Egyetemi Füvészkertben.

Az indiai lótusz a létesítmény egyik büszkesége, a virágból a legnagyobb közép-európai szabadföldi állomány itt található.

A Szegedi Füvészkertbe az első növények még 1932-ben kerültek. Győrffy István igazgató akkor egy növénygyűjtő úton, Óföldeákon talált rá a lótuszra a Návay-kastély parkjának egyik tavában.

 A család tagjai közt ugyanis volt olyan növénygyűjtő, aki több különlegességet is nevelt otthon. Ebből a gyűjteményből kapott a füvészkert néhány tövet.

A növények néhány év alatt benőtték az egész tavat, a nyolcvanas évekre azonban, nem tudni miért, kipusztult az állomány.

1982-ben egy alapos tótisztítás után, saját magról újra telepítették a virágot, ami mostanra minden nyáron virágtengerré változtatja a kis tavat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását