2024. április 16. - Csongor

Medúzariadó

A fürdőző vendégek számára kellemetlen csalánozók - a sötétségben fénylő medúzák és polipok (Pelagia noctiluca) - csapatait fedezték fel tengerkutatók a spanyol nyaralóparadicsom Mallorca, valamint Menorca és Ibiza partjainál.
2008. július 24. csütörtök 13:19 - Hírextra
A 22 Celsius fokot meghaladó tengervíz-hőmérséklet és megfelelő szél esetében a hullámok a strandokhoz sodorhatják őket - írta a helyi sajtó.

A Greenpeace egy hajója nagyobb medúzatelepeket fedezett fel Menorca északi partjaitól mintegy húsz kilométerre, valamint Mallorca és Ibiza között - nyilatkozta Josep Maria Gili tengerkutató a Diario de Mallorca című lapnak.

A legjobb megoldás az, ha a csalánozókat kereken száz méterre a parttól kihalásszák. A parttól ennél nagyobb távolságra nincs értelme, mert ott a medúzák még túl mélyen úsznak a tengerben.

Az elmúlt években megállapították, hogy a medúzák nagy területen terjedtek el a Földközi-tengerben. Szakértők ezt főleg két okra vezetik vissza: a túlzott méretű lehalászás miatt a csalánozóknak ma már alig vannak természetes ellenségeik, mint például a tintahalak, kardhalak vagy teknősbékák. Ráadásul a klímaváltozás miatt szokatlanul melegvizű tenger előnyös a szaporodásukhoz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását