2024. május 2. - Zsigmond

KDNP: enyhíteni kell

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) három olyan törvénymódosítást szorgalmaz, amely enyhítené a munkavállalók kiszolgáltatottságát; emellett a párt felszólítja a kormányt, hogy állítsa vissza a munkaügyi perek illetékmentességét. Erről a KDNP alelnöke be
2008. július 24. csütörtök 11:00 - Hírextra
A KDNP a munkavállalók jelenlegi kiszolgáltatott helyzetén törvénymódosításokkal kíván változtatni, így még az ősszel három javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek - közölte Harrach Péter sajtótájékoztatón. Hozzátette: a párt szerint a Munka Törvénykönyve, a közvetítői tevékenységről szóló törvény és a költségvetési törvény egy-egy passzusát kellene módosítani a kitűzött cél érdekében.

Mint mondta, a KDNP szerint felül kellene vizsgálni a közvetítői eljárás gyakorlatát, át kellene tekinteni azt, hogyan lehetne széleskörűen elterjeszteni az alternatív vitarendezés lehetőségét a munkaügy területén. Frivaldszky Gáspár, a párt munkaügyi szakértője elmondta: jelenleg a munkaügyi bírósági pereknek nincs alternatívájuk.

A szakember közölte: a párt szerint a Munka Törvénykönyvében meg kellene teremteni a lehetőségét annak, hogy a szakszervezetek indíthassanak közérdekű keresetet olyan esetekben, amikor nagyszámú munkavállalót ér sérelem.

A KDNP úgy véli, a "nép ügyvédjének" nevezett jogi segítségnyújtás esetében a piaci szinthez kellene közelíteni az érintett ügyvédek munkadíját, hiszen e nélkül nem várható el, hogy hatékonyan képviseljék ügyfeleiket.

Harrach Péter közölte: fontos lenne, hogy a kormány visszaállítsa a munkaügyi perek illetékmentességét. Mint mondta, adott esetben az illetékfizetés több százezer forint kiadást is jelenthet, ami sokakat visszatart a perindítástól.

A politikus rámutatott arra, hogy a munkavállalók már jelenleg is kiszolgáltatottak, hiszen sokukat foglalkoztatják feketén, minimálbéren bejelentve, sok esetben fordul elő a törvényes munkaidő túllépése, illetve gyakori, hogy a munkavállalók rossz körülmények között dolgoznak.

Mint mondta, az ellenőrzések tapasztalatai alapján tudható, hogy a munkaadók többségénél vannak ilyen problémák. A politikus úgy vélte, a munkavállalók nem mernek e negatív jelenségek miatt fellépni, hiszen kevés a munkahely Magyarországon, így elbocsátás esetén nehezen lehet ismét elhelyezkedni.

A KDNP alelnöke szerint a munkaadók is kényszerhelyzetben vannak a magas adó- és járulékterhek miatt. A megoldás az lehet, ha a kormány ez utóbbiakon enyhít - mondta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását