2024. május 3. - Tímea, Irma

Indul a virágzás

A napokban, illetve a követő héten megkezdődik a parlagfű virágzása Zala megyében, ahol a belterületi övezetekben növekedett, a külterületeken némileg csökkent az allergén növénnyel fertőzött területek nagysága.
2008. július 24. csütörtök 07:15 - Hírextra
Belencsák Ágnes, az ÁNTSZ Nyugat-dunántúli Regionális Intézetének kistérségi tiszti főorvosa az MTI-nek elmondta, a parlagfűmentes-akciót (a Parlagfűmentes Magyarországért Tárcaközi Bizottság kezdeményezésére) idén nagyrészt azokon a településeken hirdették meg, ahol az elmúlt évben legmagasabb volt a parlagfű-szennyezettség és korábban nem volt együttműködés az önkormányzat és az ANTSZ között.

A programban való részvétel egyik feltétele volt az is, hogy az önkormányzat a fagyok beálltáig rendben tartsa a közterületeket.

Valamennyi településen parlagfű-szennyezettségi térkép készült. A tavaszi hónapoktól kezdve az őszi fagyok beálltáig folyamatosan zajlik a Parlagfűmentes porta akció, az ÁNTSZ és a körjegyzőség rendszeresen ellenőrizi a területet.

Értékes díjakat nyerhetnek mindazok, akinek egész nyáron át gyommentes, rendezett a portája, és jutalmat sorsolnak ki azok között is, akik 50-50 tő gyomnövényt összegyűjtöttek. A tárcaközi bizottság és az önkormányzatok 150-150 ezer forinttal finanszírozták körjegyzőségek tevékenységét.

Szabó Béla, a Zala megyei növény- és talajvédelmi szolgálat igazgatóhelyettese elmondta: a külterületeken végzett heti 7-8 szemle alapján egyelőre az látszik, hogy viszonylag kisebb területek fertőzöttek parlagfűvel.

Néhány tarlón megjelent ugyan a gyomnövény, de a legnagyobb a szennyezettség az ipari beruházásokra kivont területeken található, ahol a földmunkákkal már végeztek, de beruházás még nem kezdődött el.

Megjegyezte: idén két- és kétszeresére növekedett a bírság összege. Tavaly két hektárig 20 ezer forint volt a bírság maximális mértéke, idén viszont 50 ezer forint a bírság, ha egy hektár több mint 50 százalékát benövi a parlagfű.

Simon Beáta, a közigazgatási hivatal kirendeltség vezetője elmondta: Zala megyében eddig kétszer annyi lakossági bejelentés érkezett a parlagfűvel benőtt területekről, mint az elmúlt év azonos időszakában.

A nyugat-dunántúli régióban idén összesen 155 lakossági bejelentés érkezett a hivatalokba, de ennek több mint felét Zala megyében jelezték.

Ugyanakkor Győr-Moson-Sopron megyében a közel 60 bejelentés 180 ezer, míg a Zala megyében a 84 bejelentés alig 120 ezer négyzetméternyi területet érintett.

Az önkormányzati szemlék során Zala megyében belterületi övezetekben három és félszer nagyobb területen - 1,3 millió négyzetméteren - találtak parlagfüvet, mint tavaly.

A régióban eddig a legtöbb értesítést, közel 750-et Zala megyében küldték ki, míg Vas és Győr-Moson-Sopron megyében összesen 515 terület tulajdonosát szólították fel a terület rendbetételére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását