2024. május 4. - Mónika, Flórián

Fazekas útja Athéntől Pekingig

Fazekas Róbert kedden teljesítette az A szintet, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) pedig csütörtökön úgy döntött, hogy nevezi a diszkoszvetőt a pekingi olimpiára. Az athéni aranyérmétől doppingvétség miatt megfosztott atléta eltiltás, sérülések és adósság
2008. július 24. csütörtök 14:09 - Hírextra
A 2002-es Európa-bajnokságon aranyérmet, míg a 2003-as világbajnokságon ezüstérmet szerzett diszkoszvető az athéni játékokon esélyesként indult és 2004. augusztus 24-én meg is nyerte a számot 70,93 méteres dobásával.

Néhány órával később azonban doppingvétséget követett el, miután elégséges mennyiségű vizeletminta szolgáltatása nélkül hagyta el az ellenőrzés helyszínét. Ezt követően a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kizárta a játékokról, eredményét pedig törölte.

Fazekas még versenye másnapján, 24-én a kalapácsvetésben győztes Annus Adriánnal együtt gépkocsival hazaindult a görög fővárosból - ez később közvetve Annus aranyérmébe is került.

A magyar szövetség (MASZ) egy hónappal később két évre eltiltotta őt és Annust, ám novemberben Fazekas büntetését felére csökkentette, Annusét pedig törölte.

A MASZ végül, 2005. áprilisában mégis két-két évre tiltotta el őket, néhány nappal azután, hogy a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) - amelyhez még 2004-ben fordult a két atléta, hogy olimpiai aranyérmüket megkapják - helybenhagyta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság athéni kizárásukról szóló ítéletét.

A hosszú bírósági procedúra végére komoly tartozást halmozott fel mindkét versenyző. Fazekasnak 20 ezer euró volt a hátraléka, s egészen a múlt hétig nem tudta kifizetni, márpedig az adóssággal semmiképpen sem szerepelhetett volna Pekingben, igaz, a kvalifikációhoz szükséges A szintje sem volt még meg a múlt héten.

A szombathelyi dobó felkészülését az elmúlt két évben több sérülés is hátráltatta, kétszer is műteni kellett, ezért komoly eredményt az idei szabadtéri szezon kezdetéig nem tudott elérni.

A mostani idényben egyre közelebb került az olimpiai szinthez. A B szintet ugyan már korábban sikerült elérnie, de mivel Kővágó Zoltánnak és Máté Gábornak is megvolt az A szintje, neki is 64,50 méternél jobb eredményre volt szüksége. Kedden, Ljubljanában végül kihasználta a legutolsó lehetőséget, 64,56-ot dobott.

A nevezését a MASZ támogatta, míg a MOB csütörtökön határozott úgy, hogy nincs jogi akadálya az indulásának, miután megkapta a versenyzőtől és a sportági szövetségtől kért igazolásokat és garanciákat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását