2024. április 26. - Ervin

Bemutatták a Szojuz űrhajók utódjának látványtervét

Az angliai Farnborough Airshow szakkiállításon bemutatták annak az orosz személyszállító űrhajónak a látványtervét, amely majd a mintegy 40 éve szolgálatba állított Szojuzokat váltja fel.
2008. július 24. csütörtök 19:42 - Hírextra

Egyelőre csak az űrhajóról készült fantáziarajzok láttak napvilágot. Ezek bemutatják a majdan megépülő űreszközt repülés közben, leszállás után és az űrhajó belső terét is megtekinthetik az érdeklődők.


Az új űrhajó egyébként nem csupán orosz elképzelések alapján épül meg, hanem az Európai Űrügynökség (ESA) is hajlandó az RKK Enyergija orosz űreszközöket gyártó céggel együttműködni a tervek elkészítésében és a rendszer kivitelezésében.


Az új űrhajóhoz a hordozórakétát minden valószínűséggel az oroszok gyártják majd le, vagy egy régebbi típust korszerűsítenek. Az űrhajó megtervezésénél pedig valószínűleg nagymértékben figyelembe veszik az európai Automated Transfer Vehicle (ATV) Jules Verne automata teherűrhajónál felhasznált és remekül bevált technológiai megoldásokat. A világhírű francia íróról elnevezett űrhajó első példánya az idén kötött ki a Nemzetközi Űrállomáson.


Az orosz-európai űrhajó várhatóan 18-20 tonna tömegű lesz. Föld körüli pályán hat űrhajóst szállíthat, vagyis kétszeresét, mint a mostani Szojuzok. Az új hajónak Hold-utazásra alkalmas változata pedig négy asztronautát repíthet az égitestre.


Az új típus is a szárazföldre tér vissza, de fontos újdonság lesz az, hogy az ejtőernyős fékezésre a Földet érés előtt "rásegítenek" fékezőrakéták is, ami szaknyelven szólva a korábbiaknál jóval puhább landolást biztosít majd. A Szojuzoknál ugyanis gyakran előfordul, hogy az űrhajósok alaposan megszenvedik a talajfogást, mert visszatérő kabinjuk szinte becsapódik a Föld felszínébe.


A függőben lévő kérdések között szerepel egyelőre az is, hogy honnan fogják indítani az új rakétacsalád tagjait. Az oroszoknak ugyanis a kazahsztáni Bajkonur űrközpont bérlése anyagilag egyre megterhelőbb. Elképzeléseik szerint a Távol-Keleten, az Amur-folyó vidékén lévő Vosztocsnyijban építik meg új űrrepülőterüket. De ez csak 2018-ra készül el.


Elképzelhető viszont, hogy áthidaló megoldásként az oroszok addig is használhatják az ESA francia-guyanai Kourouban lévő űrközpontját, amely alkalmas nehéz hordozórakéták, mint például az Ariane-5 indítására. De Kourouból embert még nem juttattak a világűrbe. Így ha ezt az űrközpontot is bevetnék, előtte komoly infrastrukturális és biztonsági átalakításokat kellene ott elvégezni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását