2024. április 25. - Márk

Azonos jogok

Az egészséges utasokkal azonos jogokat biztosít a légi közlekedésben a mozgássérülteknek és a mobilitásukban korlátozottaknak egy vasárnap életbe lépő európai uniós rendelet.
2008. július 24. csütörtök 07:48 - Hírextra
A jövőben a légitársaságok senkitől sem tagadhatják meg az utaztatást mozgáskorlátozott volta vagy mobilitása más okból történt csökkenése - így előrehaladott kora vagy vaksága - miatt - mondja ki a rendelkezés.

Csak pontosan meghatározott okból utasítható vissza az ilyen utas, például biztonsági okokból, vagy ha a repülőgép túl kicsi ahhoz, hogy - például a kerekesszék mérete miatt - helyet biztosítsanak a számára a fedélzeten.

A rendelet más, a mozgásukban korlátozottak utazásának megkönnyítését szolgáló előírásokat is tartalmaz. A repülőterek területén belül meghatározott helyeken - például a taxidrosztokon, a metró- és a vasútállomásokon - ügyfélszolgálati pontokat kell kialakítani, ahol felvilágosítást és segítséget kaphatnak.

Biztosítani kell azt a lehetőséget is, hogy magukkal vihessenek a fedélzetre orvosi eszközöket, vakvezető kutyát, és legalább két járássegítő eszközt, beleértve az elektromos kerekesszéket is.

Mindezek a jogok minden, az Európai Unió területén beszálló, átszálló és leszálló légi utast, és az Európai Unióban bejegyzett légitársaságok esetében azok EU-n kívüli reptereket igénybe vevő utasait is megilletik, de csak akkor, ha legkevesebb 48 órával az indulás előtt az ilyen utas jelezte utazási szándékát a légitársaságnál vagy az utazási irodánál.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását