2024. május 3. - Tímea, Irma

Vérfürdőt okozhat a vétó

Oroszország egyedüli vétójával megszűnik az UNOMIG, a grúziai ENSZ misszió - pedig elviekben még tizenöt nap kellett volna a helyzet végleges rendezéséhez. Bár Oroszország Abháziát kívánta védeni, de csak rontott a helyzeten.
2009. június 17. szerda 17:09 - Pásztor Balázs
Ahhoz, hogy a döntés súlyát és fontosságát megértsük, ismernünk kell az UNOMIG felépítését, feladatát és eddigi tetteit.

Mi az az UNOMIG?

Az egyetlen sérelem
2001-ben lelőtték az UNOMIG egyik helikopterét. Bár erőteljes nyomozás indult az ügyben, de a tetteseket azóta sem sikerült megtalálni. Más jelentős, közvetlen az UNOMIG ellen irányuló akció nem történt.
Az UNOMIG (United Nations Observer Mission in Georgia) magyarul az ENSZ Grúziai Missziója, amelynek feladata eredetileg a tűzszünet betartatása volt, de az évek során a feladatkör igen szélesre bővült. A szervezete 1993 augusztusában hozta létre az ENSZ, hogy betartassa a július 27-én kötött, Abbázia és Grúzia fegyveres konfliktusát lezáró tűzszünetet, jelentsen az ottani eseményekről, és közvetítsen az ellenséges politikai erők között.

Némi villongás után 1994-ben újabb egyezményt írtak alá a felek, amivel az UNOMIG létszáma és feladatköre is bővült: már a békefenntartó missziók koordinálása, a határ (tűzszüneti vonal) biztosítása, a visszavonuló csapatok figyelése, és a nehézfegyverek újratelepítésének megakadályozása is bekerült feladatai közé. Ők nyomozták ki az ezzel kapcsolatos ügyeket (tűzszünet vagy a határzónák megsértése) is, valamint ők feleltek a menekültek biztonságos átjutásáért és hazatérésért.

Két évre rá újabb bővítéssel már az emberi jogok figyelése és jelentése is az UNOMIG hatáskörébe tartozott, valamint aktívan részt vettek az újjáépítési munkálatokban is. Segítségükkel épültek újjá a háborúban lerombolt utak, hidak, fontosabb csomópontok. 2003-tól rendőri és orvosi munkálatokban is segédkeztek, főleg az egyre szaporodó emberrablási, gyilkossági és menekült-ügyek kapcsán, a Gori régióban.

Természetesen az időszak alatt ottlétüket vagy tucatszor meghosszabbították, legutóbbi mandátumuk tegnap reggel hatkor járt le. Csakhogy az utolsónak tűnő, mindössze 15 napos mandátum-meghosszabbítást Oroszország megakadályozta - noha volt már szó a misszió Dél-Oszétiára való kiterjesztéséről is.

A vétó közbeszól

Oroszország - az egyetlen állam Nicaraguán kívül, aki elismerte Abházia és Dél-Oszétia függetlenségét - már régen is kötekedett a kvázi-függetlenséget teljesen figyelmen kívül hagyó névhasználaton, most pedig az egész meghosszabbítás ezen bukott el. A kettővel ezelőtti kitolás rövid szövegében nem szerepelt sem Grúzia, sem az Abháziában állomásozó UNOMIG neve orosz kérésre, de most ez sem volt elég.

Ugyanis Oroszország hétfőn megvétózta az újabb, ezúttal tizenöt napos hosszabbítási javaslatot, arra hivatkozva, hogy Moszkva elfogadhatatlannak tartja az Abbázia feletti grúz fennhatóságra vonatkozó, a szövegben szereplő utalást. Szerintük ugyanis az ENSZ-misszió meghosszabbításához nevének megváltoztatása, tehát a Grúziára vonatkozó "g" betű kihagyása és az Abbázia feletti grúz szuverenitásra való minden utalás mellőzésé kellett volna ahhoz, hogy Oroszország is támogatni tudja a javaslatot.

Az amerikai és a brit ENSZ nagykövet gyorsan biztosította Grúziát területi egységének épségéről, valamint mélységes sajnálatukat is kifejezték az ügyben. Maga Grúzia persze ennél jóval tovább ment: közleményük szerint Moszkva ezzel a lépéssel az Abháziában elkövetett "etnikai tisztogatását és bűncselekményeit" igyekszik eltussolni. Azonban ez a lényegen nem változtat: tegnap reggel hattól az UNOMIG-nak nincs legitimációja.

Mi lesz most?

A grúz közlemény kitért arra is, hogy az UNOMIG missziójának megtorpedózásával Moszkva megszüntette az utolsó lehetőséget arra, hogy Abháziában fennmaradjon a béke és a stabilitás, és hogy javítsanak a folyamatos veszélynek kitett lakosság életkörülményein. A dolog természetesen első látásra is túlzónak tűnhet, hisz nem épp független forrásról van szó, azonban sokak szerint csak az „utolsó lehetőséget” kellene kihúzni ahhoz, hogy a megállapítás helytálló legyen.

Ugyanis, mint fent olvasható volt, az UNOMIG jelentősen hozzájárult a térség stabilitásához, újraépítéséhez és emberibbé tételéhez. Ráadásul annyi ideje volt a régióban, hogy kapcsolataik által akár a legvisszásabb ügyeket is képesek voltak érdemben lerendezni. Természetesen nem lehetett őket örökre ott tartani, de addig a 15 napig még mindenképpen szükséges lett volna, amíg végre-valahára a grúziai kérdéssel foglalkozó országok kidolgozzák azt a kompromisszumos javaslatot, amely a 2008. augusztusi grúz-orosz konfliktus következményeit figyelembe vételével készül.

Természetesen nagy az öröm, hogy kivonulnak az „idegenek”, és Oroszország is verheti a mellét, hogy ő aztán mindent megtett a két kis terület függetlenségéért, csak az baj, hogy ezzel Abháziának okozott kárt. Ugyanis konkrét elképzelések és segítők nélkül elég nehéz lesz kezelni az ottani helyzetet, ráadásul a javaslat kidolgozását sem szorítja már a 15 napos határidő, így akár hónapokat is csúszhat. Persze ezt átlátni bölcs gondolkodás kellett volna, de aki a népszerűséget keresi, az általában a bölcsességet hátrahagyja.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását