2024. május 3. - Tímea, Irma

Levél Székely Tamás miniszternek az egri kórház elvesztette per miatt

Igen tisztelt Miniszter Úr!Az Egri Markhot Ferenc Kórház és Rendelőintézet működtetésbe adása tárgyában a HSZ 91. §-ra hivatkozással írásbeli kérdést kívánunk feltenni az alábbi tényállás alapján.
2008. július 23. szerda 16:25 - Hírextra
A Heves Megyei Önkormányzat a Hospinvest Zrt. részére működtetésbe adja az Egri Markhot Ferenc Kórházat és Rendelőintézetet. Az átadó és az átvevő munkáltató a közalkalmazotti tv. 25/A. § (2) alapján az átadás időpontját 2008. július 1. napjában jelölte meg. Ezt követően a közléstől eltérően egyoldalúan az átadás időpontját meghosszabbították, amelyre álláspontunk szerint jogszabályi lehetőség nem lett volna. A meghosszabbítás oka ugyanis a hivatkozás szerint vis maior volt, amelynek feltételeit még valószínűsíteni sem lehetséges. Nem tekinthető ugyanis külső és elháríthatatlan oknak, hogy az egyébként hátrányos szerződést a dolgozók nem kívánják aláírni.

Időközben jogerős ítélet született az informatikai rendszer ügyében, ahol is a bíróság a Markhot Ferenc Kórházat és a Heves Megyei Önkormányzatot 157.000.000,-Ft és kamatai megfizetésére kötelezte kártérítés címén.

A fenti körülmények miatt a kórház dolgozói körében teljes a bizonytalanság, és ez az elhúzódó válság veszélyezteti a betegellátást is. Példának okáért a Hospinvest Zrt. emberei úgy tartózkodnak a kórház területén, hogy az átadás nem történt meg, a Munka Törvénykönyve szerint így utasításadási joggal sem rendelkeznek. Sajnálatos, hogy a sajtó folyamatosan botrányos eseményekről számol be. Teljes a bizonytalanság azért is, mert a kórház működtetésbe adása kapcsán több per is folyamatban van, és itt meg kívánjuk jegyezni azt is, hogy a gyöngyösi kórház ügyében tudomásunk szerint jogerős marasztaló ítélet született. A kórház sajnálatos módon már elveszítette az oktatói kórház jellegét.

A fentiek alapján kérdéseink és kéréseink a következők:

- Lehetséges-e, hogy egy intézményben az utasítás-adási joggal rendelkező munkáltatón túl egy magáncég is jelen legyen úgy, hogy a dolgozókban félelmet, a betegekben bizonytalanságot keltsen és akadályozza a biztonságos betegellátást?

- Mit kíván tenni a Miniszter Úr, közfeladatot ellátó intézményben súlyponti kórházban ne uralkodjon el a teljes káosz. Tudomása van arról, hogy az országban az egészségügyi dolgozók az Egri Markhot Ferenc kórházban történteket a betegellátó intézmények szomorú jövőjeként értékelik?
- Miniszter Úr, Ön azt ígérte az egészségügy problémái – Önt idézve - normál üzemi hőmérsékleten oldódnak meg. Ehhez képest az egri események a korábbi ún. reformperiódus legtragikusabb időszakát idézik fel. Öntől azonnali intézkedést várunk:

- 1./ Utasítsa el a betegek életét és a dolgozók munkaviszonyait fenyegető szakmailag megalapozatlan privatizációt!

- 2./ Jogkörénél fogva - korábbi ígérete szerint - tegye lehetővé, hogy az egri Markhot Ferenc Megyei Kórház gyógyító intézményhez, súlyponti kórházhoz méltóan működjön!
Dr. Lukács Tamás Dr. Nagy Kálmán
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását