2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Végre megújul az egyetemi épület

Október elején elkezdődik a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Dugonics téri központi épületének felújítása, a várhatóan egy évig tartó, összesen 2,5 milliárd forintos költségű beruházás kivitelezője a Ferroép Zrt. - jelentette be Szabó Gábor rektor csütörtökön, a csongrádi megyeszékhelyen.
2009. szeptember 10. csütörtök 11:41 - HírExtra
A 4.200 négyzetméteres épületben az SZTE vezetése mellett a kutatás-fejlesztést és innovációt kiszolgáló egységek kapnak majd helyet - mondta a beruházás kivitelezési szerződésének aláírásakor a professzor.

Az épület rekonstrukciója az első eleme annak a műszaki-természettudományos képzés fejlesztését célzó programnak, melyre az SZTE, a bajai és a szarvasi főiskolákkal konzorciumban, 6,424 milliárd forintnyi támogatást nyert el a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program pályázatán - közölte a rektor.

A 2011-ig tartó munka során tizenegy ingatlant újítanak föl, elkészül az SZTE Mérnöki Karának új, 3.300 négyzetméteres oktatási épülete, beszereznek több mint 1.600, oktatást és kutatást szolgáló laboreszközt, műszert. A program része az egyetem informatikai hálózatának korszerűsítése is.

A XXI. századi színvonalnak megfelelően felújítják a természettudományi kar és az orvoskar tizenhárom laboratóriumát is a Dóm tér körül, melyek még Klebelsberg Kunó egykori kultuszminiszter kezdeményezésére épültek a múlt század húszas éveiben.

Az egyetem most megújuló központi épülete Szkalniczky Antal tervei alapján 1873-ban készült el eredetileg főreáliskolának, de már 1880-tól a Somogyi-könyvtár, három évvel később pedig a városi múzeum működött itt. 1894-ben az ítélőtábla költözött az épületbe, melyet végül 1921-ben kapott meg a Kolozsvárról áttelepülő egyetem.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását