2024. május 8. - Mihály

Ukrajnából indul a Tisza-túra

Az idén 41. alkalommal vág neki több mint 750 kilométeres távjának a Kárpátalján található Bustyaházától a Nemzetközi Tisza-túra. A július 24. és augusztus 3. közötti első szakasz szervezője és indítója a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Természetbarát Szöve
2008. július 23. szerda 17:56 - Hírextra
"Talán ez a Tokajig tartó szakasz a legszebb, legromantikusabb a Felső-Tiszán" - állítja Haraszti Béla. A szövetség elnöke szerint a kárpátaljai szakasz vadvízi jellegű, csak az evezni jól tudó egy- vagy kétszemélyes vadvízi, illetve túrakajakokkal, kenukkal hajózható biztonságosan.

"Újdonság az idén, hogy még egy plusz előtúrán vehetnek részt a legbátrabbak. Már elutazott a táborhelyre az a 34 raftingoló, akik a Fehér- és Fekete-Tisza találkozásától ereszkednek le Bustyaházáig" - mondta Haraszti Béla.

A természetbarát szövetség fájlalja, hogy az a 130-150 túrázó, akik Bustyaházáról indulnak, az ukrán-magyar határt vasárnap nem léphetik át a vízen, csak a Tiszaújlak és Tiszabecs közötti közúti határátkelőn. - "Még az egykori Szovjetunió bizalmatlan légkörében is engedélyezték ezt az egyszeri alkalmat a határvizen történő átkelésre" - jegyezte meg Haraszti Béla.

A hét végére már több száz vízi túrázó gyűlik össze a tiszabecsi táborhelyen. Innen hétfőn együtt indulnak a következő táborhelyig. Miután a folyó Tiszabecs és Szatmárcseke, illetve Tiszamogyorós és Tuzsér közötti 40 kilométeres szakasza határvíz, így itt csak a balparton köthetnek ki azok, akik elfáradtak, vagy éppen hűsölni akarnak a víz fölé hajló árnyas fák alatt.

Haraszti Béla elmondta, nem sikerült engedélyt kapniuk egy másik újdonságra sem. A természetbarátok ugyanis azt tervezték, hogy a 625-ös és 620-as folyamkilométernél, a magyar-szlovák határon, a túloldalon kötnek ki, s Kistárkányban létesítenek egy hivatalos táborhelyet. Helyette a hagyományos tuzséri táborozás maradt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását