2024. május 16. - Mózes, Botond

Átépítik a legrondább hidat

A múlt század hetvenes éveinek elejéig Pozsonynak egyetlen hídja volt, amely még ma is szolgál, s amelyet a Duna fölött átívelő minden hidak közül a legrútabbként tartanak számon, de már csak egy ideig, mert a Vörös Hadsereg hidászai által épített hidat 2
2008. július 23. szerda 13:15 - Hírextra
Az új szerkezet közelmúltban közszemlére tett látványtervét a sajtó "perforált hátgerinchez" hasonlítja, de a pozsonyiak 6,1 százalékának így is tetszik. Lehet, hogy igazuk van, mert a jelenlegi ormótlan vasszerkezetnél bármi jobban mutat.

Pozsony első "vashídja" még Baross Gábor érdeme volt, Cathry Szalez Ferenc budapesti mérnök tervezte. Állami pénzből, 1.780.000 forintból épült fel, s ennek fejében a város lemondott az addig évszázadokon át szolgáló, régi metszetekről jól ismert hajóhídjának forgalmából származó vám-és révjogáról. A hidat maga a névadó, Ferenc József avatta fel 1890-ben, de alig szolgált többet fél évszázadnál: a II. világháború áldozata lett.

Ennek helyén építették fel a Vörös Hadsereg hidászai 1945-ben a most átépítendő ormótlan szerkezetet, amelybe annyi vasat építettek be, hogy a régi pozsonyiak attól tartottak: önsúlya alatt roppan össze.

Rozogán ugyan de napjainkig valahogy kibírta. Időközben, a múlt század hetvenes éveinek kezdetétől aztán még négy híd épült meg Pozsonyban, s ötödikként szolgált a most átépítendő régi híd.

Az átépítést nem csak a jobb ízlés indokolja, hanem a Duna Bizottság is elvárja, mert a hajózás szempontjainak alárendelt szabványok szerint a pillérek közti sodorszélesség nem lehet kevesebb száz, a legmagasabb vízállás és a hídtest közötti magasság pedig nem lehet kevesebb tíz méternél.

A régi helyén emelt hídtest ennek megfelelően magasabbra kerül és két régi pillért is lebontanak. Az új szerkezet szélessége két és fél méter híján kétszerese lesz a réginek.

A két héten át közszemlékre kiállított látványtervet Pozsony 425 ezer lakosa közül 26 ezren tekintették meg és 11 ezren szavaztak a "perforált hátgerinc", alias biciklilánc mellett, amelyet még díjnyertes építészek ígérte szerint "tovább kell cizellálni".

Az új szerkezet 1,1 milliárdjába kerül majd a városnak - jelezte Pozsony főpolgármestere, Andrej Durkovsky.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását