2024. május 16. - Mózes, Botond

Ajka újabb pert indít iskolái visszaszerzéséért

Törvénysértőnek tartja az ajkai önkormányzat, hogy Veszprém megye közgyűlése nem adott vissza a városnak két szakiskolát, emiatt bírósághoz fordult, s most újabb pert indít: a képviselő-testület szocialista többsége szerint ugyanis elfogadhatatlan, hogy a
2008. július 23. szerda 22:45 - Hírextra

Erről a testület szerdai rendkívüli ülésén tárgyaltak a képviselők, heves vitát folytatva az iskolák ügyéről.
Schwartz Béla, Ajka MSZP-s polgármestere közölte: a megyegyűlés Fidesz-frakciójában ülő két ajkai lakos megszavazta, hogy a város két szakiskoláját (Bánki Donát Szakképző Iskola, Bercsényi Miklós Szakközépiskola és Szakiskola) összevonják, noha tudták, az ellen erősen tiltakozik az ajkai képviselő-testület, amelynek szintén tagjai.


Úgy fogalmazott: "Stolár Mihálytól, a Fidesz ajkai elnökétől már megszoktuk, hogy rendszeresen a pártjával szavaz a megyegyűlésben akkor is, ha az adott esetben ellentétes Ajka érdekével". Úgy látszik csatlakozott hozzá Fülöp Zoltán is, aki szintén megyegyűlési tag, egyben az ajkai testület fideszes frakcióvezetője - mondta.


Schwartz Béla hangsúlyozta, hogy a város felmondta a megyével kötött szerződést a két iskola működtetésére, s mivel az intézményeket összevonták, a legjobb esetben is már csak egy iskolát kaphatnak vissza.


Ajka bízik a bíróság kedvező ítéletében - közölte a polgármester, aki a város közvéleményét a megyegyűlés döntése elleni tiltakozásra buzdította.


Kiemelte, hogy az összevonással mindössze tízmillió forintot takarít meg a megye, Ajka viszont húszmilliót ajánlott a megyének az oktatási intézményei támogatására, ha a két iskolát visszakapja. Megjegyezte: logikusabb és egyszerűbb lett volna a visszaadás mellett dönteni.
Fülöp Zoltán visszautasította a polgármester megjegyzéseit, majd azt hangsúlyozta: Ajkának inkább partnerként csatlakoznia kellene a megye döntéséhez, nem kellene szemben állnia és folyvást pereskednie.


Stolár Mihály a testületi ülésen közölte, hogy pert indít a polgármester ellen becsületsértés miatt. Utalt arra, elnöke ugyan a megyei társulási tanácsnak, ám azért pénz nem jár, azt a feladatot - az iskolai képzésekről és a szakképzési pénzekről való döntést - társadalmi munkában látja el.


Kiemelte, hogy az iskolák összevonása racionális döntés volt a megye részéről, minden szakmai érv e mellett szólt. A szakértői vélemény szerint is az a fontos, hogy egy iskola "tele legyen gyermekkel" és az oda járók az összevonás után nagyobb szakképzési kínálatból választhatnak. Nem elhanyagolható ugyanakkor a fenntartási költségek megtakarítása, s nem kell fenntartani két félig kihasznált kollégiumot sem - tette hozzá a fideszes képviselő.


Az ajkai Fekete István - Vörösmarty Mihály Gimnázium és Szakközépiskola új képzési profilokat vesz fel a fenntartó ajkai önkormányzat szerdai döntése értelmében: szeptemberben már vendéglátás és idegenforgalom szakmacsoportokban is indít képzést. Erre azért volt szükség, mert a Bánki és a Bercsényi iskola összevonás utáni alapító okiratába nem került be a pincér szakma.
Lasztovicza Jenő, a Veszprém Megyei Közgyűlés fide

szes elnöke az MTI-nek elmondta: három év alatt 360 millió forintot költöttek a két ajkai iskolára, az összevonást szakmai és takarékossági okok egyaránt indokolták. Rámutatott arra, hogy a közeljövőben át kell tekinteni a megye középiskolai hálózatát, szerinte nem zárhatók ki további átszervezések sem.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását