2024. április 28. - Valéria

Tbc és a hitelek

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) hitelei miatt szükségessé vált megszorítások hozzájárulhattak a tuberkulózis újraéledéséhez Kelet-Európában és az egykori Szovjetunió területén - állítják brit kutatók.
2008. július 22. kedd 10:55 - Hírextra
Ahhoz, hogy az IMF szigorú gazdasági célkitűzéseit teljesíteni tudják, előfordul, hogy a kormányok az egészségügyi szolgáltatások, a kórházak és klinikák támogatását csökkentik - közölték kedden a kutatók.

A Public Library of Science (PLoS) elnevezésű nyílt internetes tudományos portálon megjelent tanulmány szerzői úgy találták, hogy az IMF programjaiban résztvevő országokban a tbc-s halálozási arány legalább 17 százalékkal nőtt 1991 és 2000 között, ami számszerűen százezret meghaladó többlet-halálozást jelent. Ugyanebben az időszakban körülbelül egymillió új esetet jelentettek.

Azoknál a nemzeteknél, amelyek más, kevésbé szigorú gazdasági feltételekhez kötött hitelekkel működő intézményektől kaptak pénzt, mintegy 8 százalékkal csökkent a tuberkulózis miatti halálozási arány - mondta David Stuckler kutatásvezető, a Cambridge-i Egyetem munkatársa.

"Úgy tűnt, hogy az IMF hitelezése nem közvetlen válasz a rosszabbodó egészségügyi állapotokra, inkább felgyorsította ezeket a folyamatokat" - írták a kutatók.

Az IMF szóvivője azonban megkérdőjelezte, hogy a tanulmány figyelembe vette volna a Szovjetunió szétesése utáni instabilitást, és hozzátette, hogy idő kell a betegség kifejlődéséhez, a halálozási arányok tehát valamely korábbi dologhoz köthetők.

"Ha az IMF nem lépett volna segítően közbe a posztkommunista országokban, az egészségügyi kiadások visszaesése még erőteljesebb lett volna, és általában a betegség komolyabb" - válaszolta a tanulmányra William Murray, az IMF szóvivője.

A tuberkulózis bakteriális fertőző betegség, mely főként a tüdőt támadja meg. Világszerte 1,6 millió ember halálát okozza évente. A gyógyszerrezisztens baktériumtörzsek terjedése egyre inkább megnehezíti kezelését, és növeli a halálozások számát.

A kutatók egy statisztikai modell segítségével hasonlították össze 21 posztkommunista ország tbc-arányait az IMF és más programok hiteleinek időtartamával, és időzítésével.

Figyelembe vették a népességben történt változásokat, háborút, inflációt és egyéb tényezőket is, amelyek új esetekhez vezethetnek. Mindezzel együtt úgy találták a brit kutatók, hogy a tbc-s esetek emelkedő száma szorosan korrelál az IMF hitelezés kezdetével.

"Számos egyéb szóba jöhető magyarázatot teszteltünk, de egyik sem követte a valós mintázatot. Nem állítjuk, hogy az IMF hitelek az egyedül meghatározóak, de segítenek megmagyarázni a mintázat egy részét" - fűzte hozzá tanulmányukhoz Suckler.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását