2024. május 4. - Mónika, Flórián

Közösségi portál miatt börtönben

A Facebook és a MySpace internetes portálokat rég nem kizárólag közösségépítésre használják az Egyesült Államokban. A népszerű honlapokon megjelenő személyes információk alapján munkaadók tudják lenyomozni jövendőbeli alkalmazottaikat, detektívek bukkanha
2008. július 22. kedd 20:35 - Hírextra

Elképzelhető, hogy a 20 éves Joshua Lipton, aki ellen még 2006 októberében ittas vezetés miatt emeltek vádat Rhode Island államban, nemrég a kétéves szabadságvesztésnél enyhébb büntetéssel is megúszhatta volna, ha Facebook-profiljára nem kerülnek fel az ügy szempontjából kínos képek. Két héttel azután ugyanis, hogy részegen balesetet okozott, amelyben egy nő súlyosan megsérült, Lipton egy Halloween-partin csíkos pólóban és narancssárga rabruhában jelent meg.

Nem sokkal később természetesen felkerült az internetre néhány fénykép, amely az önfeledten bulizó fiatalembert ábrázolta az őt fenyegető börtönbüntetésre utaló öltözetben.


A Lipton ügyében eljáró ügyész azonnal kihasználta a lehetőséget, és egy meggyőző PowerPoint-előadás keretében bemutatta a fotókat a tárgyaláson, arra hivatkozva, hogy a vádlott a képek alapján nem tűnik különösebben bűnbánónak, ha ilyen jól tud szórakozni a rá váró esetleges büntetésen, miközben a baleset vétlen áldozata a kórházban lábadozik.


Később a bíró, aki végül kétéves börtönbüntetést szabott ki az ittas vezetőre, elismerte, hogy döntését befolyásolták az interneten megjelent fényképek.


Lipton ügyvédje tiltakozott a fotók felhasználása ellen, mondván, azok nem védence jellemét vagy lelkiállapotát tükrözték, hanem sokkal inkább egy összezavarodott kölyköt ábrázoltak, aki nem tud magával mit kezdeni néhány héttel a baleset után. Az ügyvéd véleménye szerint, ha az ominózus bulizós képek nem keveredtek volna bele az ügybe, a bíró feltehetően inkább hajlott volna felfüggesztett büntetést adni a fiatalembernek.


A jogász mindenesetre azóta is ezzel az esettel riogatja saját tinédzser gyermekeit, arra figyelmeztetve őket, hogy ami a nevük mellett megjelenik az interneten, az végérvényesen hozzájuk fog kötődni, és soha nem lehet tudni, ki akarja egyszer majd ellenük felhasználni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását