2024. május 16. - Mózes, Botond

Kétszer annyi tűzeset

Az átlagosnál több mint hétszer több szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat a hétvégén, országszerte a három nap alatt 688 alkalommal.
2009. március 23. hétfő 09:22 - HírExtra
Szentes György közölte: a hétvégén jelentősen megnőtt az avar- és szárazfűtüzek, valamint az erdők aljnövényzetében keletkezett tüzek száma. Pénteken 109, szombaton 245, vasárnap 334 alkalommal riasztották a tűzoltókat ilyen esetekhez, miközben egy átlagos napon harminc szabadtéri tűzzel van dolguk a tűzoltóknak.

A legtöbb szabadtéri tűz - 183 - Borsod-Abaúj-Zemplén megyében volt: pénteken 31, szombaton 69, vasárnap 83. A lista második helyén Pest megye áll, ott pénteken 18, szombaton 28, vasárnap 38 ilyen eset történt.

Szentes György ezzel kapcsolatban az MTI-nek elmondta: a statisztika jól mutatja, hogy a szabadtéri tüzek jelentős része az emberek figyelmetlenségére, gondatlanságára vezethető vissza. Mint mondta, megkezdődtek a kertekben a tavaszi munkák, a tulajdonosok elkezdték égetni a telkeken lévő gazt. Ezt azonban nem végzik elég körültekintően. Az alapvető biztonsági intézkedéseket sem teszik meg: nem határolják körül a tüzet, nem gondoskodnak oltóanyagról, sőt, az is gyakran előfordul, hogy őrizet nélkül hagyják a tüzet. Ez az oka annak, hogy a kis tüzecskék nagyobbá alakulnak - mondta.

A Magyar Tűzoltó Szövetség korábbi tájékoztatása szerint egyébként tavaly az önkéntes és hivatásos tűzoltókat mintegy 14.400 szabadtéri tűzhöz riasztották.

A hétvégén három kiemelkedő tűzeset volt az országban, mindhárom vasárnap. Kora délután Hajdú-Bihar megyében, Hajdúhadház külterületén 4 hektárnyi területen erdő aljnövényzete és cserjés égett. Borsod-Abaúj-Zemplénben, Boldogkőújfalu külterületén 55 hektáron égett szárazfű és bozótos, este pedig Budapesten, az M5-ös autópálya 18-as kilométerszelvényénél 10 hektáron nádas és aljnövényzet égett. A tüzekben személyi sérülés nem történt.

A hétvége három napján összesen 1.015 esetben riasztották a tűzoltókat az országban: pénteken 243, szombaton 333, vasárnap 439 alkalommal. Borsodban 209, Pest megyében 104, a fővárosban 84 helyszínre vonultak ki a tűzoltók. Budapesten az OKF statisztikája szerint a 84-ből csak 17 volt szabadtéri tűz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását