2024. május 6. - Ivett, Frida

Köpeny, egyenruha

Gabriella Gianmarco, az olasz parlament legfiatalabb képviselője vetette fel a törvényhozásban, hogy célszerű lenne az itáliai iskolákban újra bevezetni az egységes köpeny vagy egyenruha viselését.
2008. július 22. kedd 08:10 - Hírextra
Az oktatási tárca jónak tartja a javaslatot, mivel véleménye szerint káros dolog, hogy a gyerekeknek már egészen fiatalon is versenyezniük kell egymással abban, hogy ki viseli a legmárkásabb holmikat.

Esztétikailag is elfogadhatóbb lenne, mint a köldököt nem fedő top, vagy a farmerból kilátszó fehérnemű - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

Az 1950-es években az olasz általános iskolákban kötelező volt a köpeny, a fehér gallér és a hozzá tartozó nagy masni.

Az évek során lekerült a masni, kisebb lett a gallér, megrövidült a köpeny, majd teljesen eltűnt. Maria Stella Gelmini miniszterasszony most nem tenné újra kötelezővé, hanem tiszteletben tartva a tanintézetek autonómiáját, csak a morális érzékükre apellálna.

 Ugyanakkor azonban emlékeztet arra, hogy például az egyenruha erősítheti egy adott iskolához való tartozásért érzett büszkeséget.

A római Sapienza egyetem pszichológusa egyetért vele abban, hogy az egyenruha érezteti viselőjével, hogy egy közösség tagja.

A kérdésről folyó vitában van, aki úgy véli, nem lehet az iskolákban öltözködési problémát ily módon szabályozni, viszont egyes ruhadarabokat, például a bermudát vagy a túl kihívó öltözékeket ki lehetne tiltani.

Mások szerint a család és az iskola közös megegyezésével új kultúrát kellene meghonosítani az iskolákban az öltözködés terén is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását