2024. május 2. - Zsigmond

Üldözik a nem evőket

Az extrém soványság elősegítését büntető törvényjavaslatot fogadott el kedden a francia parlament alsóháza. Az új szabályozás szigorúan fellép az olyan hirdetések és internetes honlapok, divatmagazinok ellen, amelyek felelőssé tehetők a táplálkozási rend
2008. április 15. kedd 16:10 - Hírextra

A büntetés akár kétéves börtön és 30 ezer eurós (közel 8 millió forint) bírság is lehet a törvény szerint. A Valéry Boyer konzervatív képviselőnő jegyezte tervezet fő célpontját valójában azok az internetes honlapok alkotják, amelyek ahhoz adnak tanácsot, hogyan lehet megélni napi egy almán és semmi máson.

Az alsóház által támogatott törvényjavaslat a következő hetekben megy tovább a szenátus elé. A divatipar szakértői szerint, amennyiben elfogadják, ez lesz a legszigorúbb szabályozás a világon. Sokan közülük ellenzik, hogy jogi szabályozással határozzák meg a szépség szabványát.
Azok az orvosok és pszichológusok azonban, akik anorexiás pácienseket kezelnek, üdvözölték a kormány erőfeszítéseit, amellyel fellép az önkéntes éhezés ellen, ám arra figyelmeztetnek, hogy a média által közvetített képpel való kapcsolata továbbra sem tisztázott.

A törvény alapján a bírák akár egyetlen, magazinban megjelenő fotó miatt is szankcionálhatják a kiadót, amennyiben modelljének "túlzott soványsága... megváltoztatta egészségi állapotát" - mondta Valery Boyer konzervatív képviselő, a törvényjavaslat szerzője.

A francia egészségügyi tárca adatai alapján az országban 30-40 ezren szenvednek ettől a táplálkozási rendellenességtől, közülük három-négyezerre tehető a férfiak száma.

A nemzetközi divatszakma számos súlyos bírálatot kapott már az ultravékony modellek foglalkoztatása miatt, mely a szakértők szerint jelentősen hozzájárult az anorexia terjedéséhez.
Egy brazil manöken anorexia okozta 2006-as halála önvizsgálatra késztette az egész nemzetközi divatvilágban. Spanyolországban tavaly kitiltották a divatbemutatókról a betegesen sovány manökeneket.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását