2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Bűvészeti napok Nagyvázsonyban

A Kapolcsi Bűvészeti Napok rendezvénysorozatához illeszkedően, ám annak a programjaitól mégis teljesen külön szervezik meg Nagyvázsonyban július 25. és augusztus 3. között a "bűvészeti napokat" - mondta Márta István, a Kapolcsi Bűvészeti Napok rendezvény-
2008. július 22. kedd 22:20 - Hírextra

Súlyos pénzügyi gondok miatt a hagyományos, nagy Művészetek Völgye Fesztivált nem tudjuk idén megrendezni, ehelyett Kapolcsi Művészeti Napok lesznek, tehát döntően a központi községbe koncentrálódnak a programok, illetőleg Nagyvázsony a Honvédelmi Minisztériummal összefogva külön szervezi a völgytornác rendezvényeit - hangsúlyozta Márta István, megjegyezve, hogy csak "nagyon lazán kapcsolódnak" egymáshoz.


Mint mondta: a kapcsolódó pont az értékrend, a nívó lesz, ugyanis nem vagyunk "kulturális kaméleonok". Hozzátette: őrizzük a hagyományainkat, de újítunk is, ha lehetséges, ám mindig az érték jegyében.


Márta István szerint Nagyvázsony a Művészetek Völgye egyik meghatározó települése lett az utóbbi évek során.
Fábry Szabolcs, Nagyvázsony polgármestere elmondta: a tíznapos programsorozat döntően a magyar hadi és huszárhagyományok őrzésére, valamint a humorra, a jókedvre épül. Tájékoztatása szerint Nagyvázsonyban bemutatkozik Kisbér városa is, különböző kulturális csoportjai, alkotói révén, de számos műsorban lépnek majd fel a helyi amatőr művészeti csoportok is.
Felállítanak egy "beszélgető sátrat" is, ahol ismert és érdekes személyiségekkel lehet majd találkozni, elbeszélgetni - tájékoztatott a polgármester.


Kocsi László alezredes, a Honvédelmi Minisztérium képviseletében elmondta: két hétvégén - július 26-27-én és augusztus 1-3. között - kulturális és katonai hagyományőrző programokat szerveznek Nagyvázsonyban. Itt zajlik majd a háromnapos országos huszárminősítő próba is, amelyen a döntőbe került tíz (négytagú) huszárcsapat versenyez, s a legvitézebb huszárok jutalma díszszablya lesz - mondta az alezredes.


Természetesen lesznek majd lovasbemutatók, hadijátékok is, illetve megismerkedhetnek az érdeklődők a végvári vitézek életével is - tette hozzá Kocsi László. Mint mondta: akik ezen a két hétvégén elmennek Nagyvázsonyba, azok képet kaphatnak a honfoglalástól kezdve egészen a XIX. század végéig a magyar hadi hagyományokról, a katonai vitézségről és a magyar hadtörténetről.
Az alezredes elmondta: a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum három sátorban rendez be kiállítást, ahol megismerkedhetnek a látogatók a hadi hagyományainkkal, a múzeum tevékenységével és kiadványaival, a kiállítás középpontjába azonban a reneszánsz kor hadi világának, fegyvereinek a bemutatását állítják.


Kedves Gyula alezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum igazgatóhelyettese elmondta: a vázsonyi kisiskolában rendezik be a Katonai parádék, díszszemlék című, 32 tablóból álló kiállítást. Hozzáfűzte: a Kinizsi-várnál felállított sátorban pedig különböző korok fegyvereiről és a katonai viseletekről láthatnak kiállítást az érdeklődők. Ismertetése szerint a magyar huszárság történetéről, továbbá Mátyás király hadi politikájáról, illetve legnagyobb hadvezéréről Kinizsi Pálról és más legendás hadurakról pedig hadtörténészek előadásai hangzanak el.


Sáfár Zoltán, a budapesti Dumaszínház igazgatója azt hangsúlyozta, hogy ők "szolgáltatják" majd a humort, a jókedvet a vázsonyi bűvészeti napokon, ahol a legjobb nevettetőik lépnek fel, így például Badár Sándor, Beliczai Balázs, Bödőcs Tibor, Hadházi László, Kovács András Péter, Kőhalmi Zoltán, Kiss Ádám és Szőke András.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását