2024. május 4. - Mónika, Flórián

Cáfolják a bit konzervatívok a cseh elnökkel való egyezkedést

Cáfolta az ellenzéki brit Konzervatív Párt magas rangú politikusa, hogy a toryk a lisszaboni szerződés ratifikálásának késleltetetésre szólították volna fel a cseh államfőt.
2009. október 1. csütörtök 12:50 - HírExtra
William Hague, a konzervatívok árnyékkormányának külügyminisztere a Die Welt című német lapban megjelent nyilatkozatában azt állította, hogy erre vonatkozóan semmiféle egyezkedés nem történt a jövő tavasszal nagy eséllyel hatalomra kerülő brit párt vezére, David Cameron és az euroszkeptikusok egyik vezéralakjának számító Klaus között. A múlt héten egy brit bulvárlap arról számolt be: a cseh elnöknek írt levelében Cameron közölte, hogy hatalomra jutása esetén pártja népszavazást ír ki a lisszaboni szerződésről, ha Prága addig nem ratifikálja a szerződést.

A konzervatív német újságnak nyilatkozva Hague elismerte, hogy Cameron valóban levelet írt Klausnak, azt hangoztatta azonban, hogy ebben csupán a pártnak a lisszaboni szerződéssel kapcsolatos álláspontját ismertette. A toryk vezetője ugyanakkor valóban utalt arra: remélt hatalomra jutásuk esetén a brit konzervatívok népszavazást írnak ki az Európai Unió intézményeinek reformját előirányzó szerződésről, amennyiben a ratifikálás még nem zárult volna le az összes tagországban. Hague szerint toryk még nem alakították ki végleges álláspontjukat arra az esetre, ha a szerződés ratifikálása már mindenütt megtörtént volna.

A Die Welt értesülése szerint az Angela Merkel kancellár vezette német konzervatívok erősen megorroltak brit párttársaikra a lisszaboni szerződéssel kapcsolatos magatartásuk miatt. A CDU-ban épp ezért állítólag fölvetődött az is, hogy a párthoz közel álló konzervatív Konrad Adenauer Alapítvány bezárja londoni irodáját, amely eddig a torykkal való kapcsolattartás legfőbb intézménye volt.

A brit konzervatív pártvezér ennek ellenére igyekezett jó arcot vágni Merkel választási sikeréhez, és jókívánságait fejezte ki a német kancellárnak. Megerősítette együttműködési szándékát, ugyanakkor azt is, hogy pártja kilép a konzervatív pártokat tömörítő Európai Néppártból.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását