2024. április 20. - Tivadar

A csehek rizikóznak

Rekordnagyságú 108,3 milliárd koronát költöttek szerencsejátékokra tavaly a csehek. Ez az előző évinél 10,2 milliárd koronával magasabb összeg - közölte kedden a cseh pénzügyminisztérium.
2008. július 22. kedd 10:45 - Hírextra
Hasonló módon új rekord született a kifizetett nyereség terén is. Az elköltött összegből nyereség formájában 84 milliárd koronát kaptak vissza az állampolgárok.

A szerencsejátékokat forgalmazó cégek nyeresége 24,3 milliárd korona nagyjából megfelel a 2006-os nyereségüknek.

A legnagyobb csehországi szerencsejátékokat működtető cég a Sazka részvénytársaság, amelynek tavaly 7,5 százalékkal 1,42 milliárd koronára csökkent a nyeresége.

Ennek egyik legfőbb oka, hogy 29 esetben volt a cseh lottón - Sportka - 10 millió koronánál magasabb nyereség, ami szintén rekordot jelent. A legnagyobb nyereség - több mint 62 millió korona volt.

A Sazka részvényeinek kétharmadát a cseh sportszövetség tartja a kezében, s a befolyt pénzt a különféle sportágak támogatására és fejlesztésére fordítják.

A második legnagyobb szerencsejáték társaság, a Synot, tavalyi nyeresége 480 millió koronára rúgott, ami 2006-hoz viszonyítva tízszázalékos emelkedés.

A harmadik legnagyobb szerencsejáték társaság, a Fortuna, a sportfogadás terén a legaktívabb. A tavalyi évben nagyon meredeken, 83 százalékkal 280 millió koronára emelkedett a nyeresége. A nyári olimpiai játékok következtében az idén újabb növekedésre számít.

A több mint százmilliárdos összeg több mint a felét - 57,2 milliárd koronát - játékautomatákban költötték el a csehek.

A liberális törvények ellenére ugyanis játékautomaták ma szinte minden településen megtalálhatóak, de az utóbbi időben számos önkormányzat úgy döntött, hogy saját jogkörében korlátozza a játékautomaták számát.

Szociológiai tanulmányok szerint ugyanis a csehországi játékbarlangok környékén növekszik a bűnözés, a prostitúció, gyakran illegális pénzmosodaként, kábítószerek elosztóhelyeként szolgálnak és negatívan befolyásolják az ifjúság fejlődését.

A pénzügyminisztérium már bejelentette, hogy az év vége előtt a parlament elő terjeszti az új szerencsejáték törvény tervezetét.

Orvosok és szociológusok azt állítják, hogy a tízmilliós Csehországban több mint 100 ezer ember hazárdjátékfüggő. Más szakértői adatok szerint ez a szám 300-350 ezer körül mozog.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását