2024. április 18. - Andrea, Ilma

Talán idén már nem

Nem számít idén az áramár emelésére a Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója. Mártha Imre az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: ha a világpiacon tovább drágul a gáz és az olaj, akkor az árakat megállapító Energia Hivatal nem tudja elkerülni az
2008. július 22. kedd 10:39 - Hírextra
A villamos energia ára nem függetleníthető a primer energiahordozók - az olaj, a földgáz, a szén vagy az uránérc - árától. Magyarországon erre a legdrasztikusabban az elmúlt időszakban jelentősen emelkedő gázár hat, hiszen az áram 30-35 százalékát állítják elő gáz felhasználásával - mondta a Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.

Ha a primer energiahordozók tovább drágulnak, a Magyar Energia Hivatalon nagyon nagy lesz a nyomás annak érdekében, hogy az áram ára emelkedjen - tette hozzá Mártha Imre, megjegyezve: ez idén talán még elkerülhető.

A januári piacnyitás nyomán az országos energiatermelés összetétele, struktúrája nem változott, ám megszűnt az a régóta fennálló közüzemi rendszer, amelyből a fogyasztók szabadon ki-, vagy beléphettek. Ma már az uniós szabályok kizárólag a lakosságot, illetve a kis üzleti szférát engedik megvédeni a piaci hatásoktól - magyarázta az MVM vezérigazgatója.

Mártha Imre hozzáfűzte: az országgyűlés nemrégiben módosította a villamos energia törvényt, és a védett kört megnövelte, vagyis január elsejétől minden olyan fogyasztó, aki háromszor 63 amper összcsatlakozásnál kisebb teljesítménnyel rendelkezik, e csoportba tartozik, ahol az árak jóval alacsonyabbak, mint a piaciak.

Trükközés

A Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója szerint a céget tízmilliárd forintos nagyságrendben érheti veszteség az úgynevezett ársapka alkalmazása miatt.

A villamos energia törvény alapján ugyanis a Magyar Energia Hivatal, függetlenül a mindenkori ártól és költségektől, arra kötelezte az MVM-et, hogy egy meghatározott árszint felett nem értékesítheti a villamos energiát. Mártha Imre megjegyezte: így a piaci és a mesterséges ár közötti különbséget a kereskedőtársaságok vágják zsebre.

A lakossági fogyasztóknál ez nem okoz problémát, hiszen a náluk alkalmazandó árakat a Magyar Energia Hivatal a végponton is tudja szabályozni: a kereskedő az áramot annyiért adhatja el, amennyiért a szervezet engedi - magyarázta Mártha Imre.

Probléma a nem védett fogyasztóknál van, hiszen a nekik eladott villamos energia árát senki sem kontrollálja - tette hozzá az MVM vezérigazgatója.

Hogy pontosan mekkora veszteség éri a Magyar Villamos Műveket, csak az októberi áramárveréskor derül ki, hiszen ekkor mutatkozik meg, hogy milyenek az irányadó piaci árak, és ehhez képest milyen korlátozást jelent az ársapka alkalmazása - közölte Mártha István.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását