2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Ejtőernyős kutyák

Ejtőernyős ugrásra és felderítő feladatokra kiképzett kutyákat vet be a brit különleges légierő az ellenséges területeken - jelentette a The Sun című brit bulvárlap.A SAS (Special Air Service) veszélyes iraki vagy afganisztáni bevetésein ezentúl különlege
2008. július 21. hétfő 20:10 - Hírextra

A "harci kutyák" oxigénmaszkban ugranak ki 25 ezer láb (7620 méter) magasról katonabajtársukkal együtt, hogy észrevétlenül közelíthessék meg az ellenséges területet.


A földet érés után a négylábúak fejükre egy élő felvételt közvetítő apró tévékamerát kapnak, amellyel felderítő útra indulva kiszimatolhatják az ellenséges főhadiszállásokat. Az ebek előnye, hogy kis termetük miatt a szűkebb helyekre is beférnek, és például jelezni tudják, ha rejtett bombát, aknát észlelnek.


"A kutyákat a rendkívül veszélyes helyzetekben vetjük be, amikor az akciók során nem lehet tudni, mi van az ajtó mögött. Senki sem szeretné holtan látni őket, ám ha arról van szó, hogy az ő életük vagy egy emberé, világos, hogy mi a fontosabb" - idézte egy illetékes véleményét a lap.


A Delta Kommandóként közismert amerikai elit egység hajtott végre először kutyás ugrásokat 20 ezer láb (6096 méter) magasról, és azóta tapasztalataikat a SAS egységeivel is megosztották.


Ejtőernyős kutyákat egyébként elsőként a brit hadsereg vetett be a II. világháborúban a lelőtt vadászgépek túlélőinek felkutatására. Akkoriban azonban még nem ugrottak ilyen magasságokból.
A hadviselés történetében a kutyák csatasorba állítása már az ókori Egyiptomban is szerepet kapott. A rómaiak az ellenséges lovasság ellen használták a szelindekeket, Napóleon pedig jelzőkutyákat alkalmazott az erődök védelmében - idézte fel a The Sun.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását