2024. április 16. - Csongor

Bordal a nyomorról

Száz éve, 1908-ban fejezte be Gustav Mahler a Dal a földről című szimfóniáját. Ezért első dalának címét - Bordal a Föld nyomorúságáról - választották az idei, július 30. és augusztus 3. között zajló hegymagasi Rondino Fesztvál alcíméül - mondta el az MTI-
2008. július 21. hétfő 19:40 - Hírextra

A zeneszerző, a Budapest-Hegyvidéki Kamarazenekar művészeti vezetője és karmestere hozzáfűzte, hogy a Rondino elnevezés Dukay Barnabás egyik Haydnnak és Webernnek ajánlott művére utal. A fesztivál a maradandó alkotások és az új művek megszólaltatását egyaránt céljának tartja.


Idén két évfordulóról is megemlékeznek: az új bécsi iskola zeneszerzői törekvéseihez mintaként szolgáló, Dal a Földről című Mahler-szimfónia befejezésének centenáriuma mellett Olivier Messiaen születésének századik évfordulójáról is.


A Rondino Fesztivál igyekszik menedzselni a kortárs magyar zeneműveket - fogalmazott Gémesi Géza, hozzátéve, hogy ezért sok az ősbemutató. Dinyés Dániel friss darabját például Vékony Ildikó cimbalomművész szólaltatja meg. Soós András Messiaen emlékének ajánlott darabja pedig új változatban hangzik el. Mint a művészeti vezető megjegyezte, előfordul, hogy egy-egy kompozíció itt nyeri el végleges formáját, itt "találja meg" legjobb előadóját.


Klukon Edit és Ránki Dezső a számukra írt új Dukay-darabot mutatja be a fesztiválon. A Mahler-szimfónia Arnold Schönberg és Rainer Riehn alkotta verziójának tenorszólóját a pályakezdő Potyók Dániel, az alt szólamot pedig a Párizsban élő Csordás Klára énekli az UMZE Kamaraegyüttessel, Gémesi Géza vezényletével.


A fesztivált megelőzően hétfőn két mesterkurzus kezdődött. Az egyiken Rozmán Lajos és Sáry László vezetésével a Bach fiúk és Haydn fúvós kamarazenéjét, valamint Sáry kreatív zenei gyakorlatait tanulmányozzák. A másik képzést Csalog Gábor tartja Kurtág György műveiről. Gémesi Géza szerint ezekre zeneakadémisták vagy friss diplomás muzsikusok jelentkeztek. Hozzátette, hogy ő maga a fesztivál után tart kurzust, amely már a felnőttek, a Rondino Együttes tagjai és külső zenekari művészek műhelymunkájául szolgál.
A fesztiválnak a hegymagasi római katolikus templom és a község kultúrháza ad helyet.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását