2024. május 7. - Gizella

Vegyünk ukrán könyveket

Az ukrán kormány elé terjesztették szerdán az ukrán nyelvű könyvek népszerűsítését szolgáló, 2012-ig szóló állami program tervezetét, amelytől a hazai könyvkiadás fellendülését remélik.
2008. április 24. csütörtök 07:54 - Hírextra
Hivatalos statisztikai adatok szerint Ukrajnában éves átlagban egy lakosra számítva mindössze 1,2 példányban adnak ki ukrán nyelvű könyveket, ami közel sem elégíti ki sem az egyéni, sem pedig a társadalmi szükségletet, és gondokat okoz - elsősorban az orosz nyelv széleskörű használata miatt - az állami életben is. Az ukrán nyelvű könyvek hiánya következtében ugyanis a könyvpiacot 90 százalékban orosz nyelvű kiadványok uralják. Nehezíti az írott ukrán szó terjedését a könyvkiadással kapcsolatos információk hiánya, a könyvterjesztő hálózat fejletlensége, ami nagyban nehezíti a kiadók munkáját, lassítja költségeik megtérülését.

Az ukrán könyvkiadást és -terjesztést illetően az utóbbi évek egyik legnegatívabb jelenségeként értékelik a szakemberek a könyvesboltok felszámolását mind a fővárosban, mind vidéken. A bezárások következtében Ukrajnában mindössze 500 szakosított könyvesbolt maradt, ami azt jelenti, hogy 100 ezer főre, vagyis egy közepes nagyságú városra jut egy könyvüzlet.

Nem kedvez az ukrán könyvkiadásnak az sem, hogy a külföldi tőkével működő könyvkereskedelmi hálózatok rendszerint az orosz nyelvű irodalmat részesítik előnyben az ukránnal szemben.

Ezen a helyzeten próbál majd változtatni - ha a kijevi kabinet jóváhagyja - az ukrán nyelvű könyvkiadás népszerűsítésének a 2008-2012 évekre szóló állami programja. A projekt célul tűzi ki a többi között az ukrán nyelvű könyveket megjelentető kiadók és nyomdák anyagi bázisának megerősítését, valamint országos könyvterjesztő hálózat kiépítését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását