2024. május 4. - Mónika, Flórián

Kulturális fesztivál a Ráday utcában

Kulturális fesztivál lesz jövő hét csütörtöktől vasárnapig a budapesti Ráday utcában; A Dunánál... közös című irodalmi, képzőművészeti, filmes és gyerekprogramokat felvonultató rendezvénysorozat célja, hogy kérdéseket tegyen fel a jelen kor dilemmáiról - mondta Orbán György főszervező.
2009. szeptember 26. szombat 11:31 - HírExtra
"Ez a rendezvénysorozat azokhoz az érdeklődő emberekhez szól, akik nem populista válaszokra, hanem a jó kérdésekre kíváncsiak" - fogalmazott Orbán György. Felidézte, hogy a Ráday Kultucca irodalmi fesztiváljai 2001-ben kezdődtek, az első könyvheti fesztivállal. "Mára a második legnagyobb könyvheti helyszínné vált a Ráday utca" - tette hozzá a főszervező, aki szerint a "revitalizálódó belvárosnak újjászerveződő kulturális életre is szüksége van".

Az őszi programsorozat A Dunánál... címet kapta. A főszervező szerint a metaforikus képpel a Duna-menti népek összetartozására, szellemi, kulturális közös kincseire utalnak. "Néha olyan érzése támadhat az embernek, hogy rossz irányba folyik a Duna, hogy ha a fejlettebb, nyugati országokhoz akarunk rajta eljutni, mindig az árral szemben kell haladni" - fejtette ki a költői képet Orbán György. Hozzátette, hogy a rendezvény célja a párbeszéd, a folyamatos együttműködés. "Ennek legfőbb akadálya tudatlanság és a sztereotípia" - jegyezte meg.

A rendezvény október 1-én este hat órakor az Új diplomások Budapestről című kiállítás megnyitójával veszi kezdetét Ráday Képesházban.

"Egész nap tart majd a könyvvásár, ahol nemcsak magyar, hanem idegen nyelvű könyveket is lehet vásárolni. Lesz többnyelvű meseház, a Petőfi Irodalmi Múzeum pedig a Nyelvet Öltünk című mozgókiállításával lesz jelen szombaton és vasárnap" - mondta a főszervező, aki kiemelte, hogy számos ismert pincészet borait is meg lehet majd kóstolni a rendezvényen.

Orbán György az irodalmi programok közül kiemelte Závada Pál, Pavel Rankov és Huncik Péter írók közös estjét, illetve Dragomán György és Filip Florian írók felolvasását. "Závada, Rankov és Huncik a közös szlovák, cseh, magyar, zsidó történelemnek ugyanazt a 20. századi időszakát dolgozzák fel nagyregényeikben" - tette hozzá. A főszervező megemlítette, hogy a fesztivál legfontosabb helyszíne az idén is a Bakáts téri templom lesz, ahol péntek este nyolc órakor a világhírű gitárművész Snétberger Ferenc ad koncertet a Nádor kvartettel és Horváth József bőgőssel.

A rendezvénynek ugyan nem fő témája, de kiemelten foglalkozik a populizmus jelenségével; az október 3-iki délutáni Balázs Béla szimpozion keretében például levetítik D. W. Griffith 1913-ban készült filmjét, az Egy nemzet születését, másnap 11 órától pedig Bábeli beszélgetés - Nyelvi csapdák a klisétől a populizmusig címmel két író, a vajdasági Végel László és az elzászi Martin Graff vitaindító beszélgetését hallhatják majd az érdeklődők a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását