2024. április 24. - György

Draskovics beterjeszti az antikorrupciós törvényt

Hamarosan a kormány elé terjeszti az igazságügyi és rendészeti tárca az antikorrupciós stratégiát - közölte Draskovics Tibor szakminiszter, miután nyugati nagykövetekkel és a Transparency International Magyarország Közalapítvány képviselőjével megbeszélés
2008. április 5. szombat 07:53 - Hírextra
Elmondta: a stratégiáról és a hozzá kapcsolódó cselekvési tervről a következő hetekben konzultálni kíván a parlamenti pártok vezetőivel, és kezdeményezi, hogy tárgyaljon róla az Országos Érdekegyeztető Tanács is.

A miniszter kiemelten fontosnak tartotta, hogy egyetértés van kialakulóban a parlamentben a párt- és kampányfinanszírozásról. Reményét fejezte ki, hogy az ezzel kapcsolatos döntés néhány héten belül megszülethet. Megjegyezte: még e hónapban átfogó közbeszerzési törvénymódosítás is az Országgyűlés elé kerülhet, ami részben a nagyobb átláthatóságot és a korrupciós lehetőségek kizárását célozza.

Alexa Noémi, a Transparency International Magyarország Közalapítvány ügyvezető igazgatója elmondta: a hazai intézményrendszert átvilágítva arra a megállapításra jutottak, hogy bár a jogszabályi háttér az esetek többségében megfelelő és kivédi a korrupciós mechanizmusokat, a jogszabályok betartásával, a szankciók kiszabásával és a bűnüldözéssel komoly problémák vannak.

A szakember szerint ugyanakkor a megfelelő jogszabályi háttér alól is kivételt képez a párt- és kampányfinanszírozás, illetve a közbeszerzések kérdése. E két területen sürgős reformokra van szükség - hangoztatta.

Elmondta, hogy javaslataik között szerepel még a bűnüldöző szervek kapacitásának infrastrukturális hátterének bővítése, valamint az igazságszolgáltatás reformja is.
Draskovics Tibor ehhez hozzátette: a szervezet felmérésének konklúziói jórészt egybeesnek a kormányzati szándékokkal.

April H. Foley, az Amerikai Egyesült Államok nagykövete üdvözölte a korrupcióellenes stratégia és az akcióterv megalkotását.

Úgy vélte, a végeredmény óriási pluszt hoz majd Magyarország számára. Elősegíti az ország versenyképességét, vonzó lesz Magyarország a külföldi befektetők számára, és a kormányzati kiadások is csökkenhetnek majd.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását