2024. április 25. - Márk

Elhunyt a festőművész

Hosszan tartó, súlyos betegség után, 79. éves korában csütörtökön elhunyt Miklósi Mária festőművész - tudatta az alkotó családja az MTI-vel pénteken
2008. július 18. péntek 16:40 - Hírextra
A hozzátartozók tájékoztatása szerint Miklósi Máriát július 31-én, 14 óra 15 perckor a budapesti Farkasréti temetőben helyezik örök nyugalomra.

Miklósi Mária 1929. február 1-jén született Budapesten. 1946-tól 1951-ig a Magyar Képzőművészeti Főiskolán tanult, mesterei Kandó László, Bernáth Aurél, Poór Bertalan és Szőnyi István voltak.

Táblaképfestészete a posztimpresszionizmus Bernáth Aurél-i vonulatából indult ki. Puhán illeszkedő formáit lírai hangulatok jellemzik, később azonban kalligrafikusabb kompozíciót és könnyed franciás színvilágot alakított ki.

Miklósi Mária alkotásai 1954-től szerepeltek az Országos Képzőművészeti kiállításokon, majd a Fiatal Képzőművészek Stúdiója tárlatain. 1964-ben a budapesti Mednyánszky Terem adott helyett műveinek, 1959-ben a Magyar Képzőművésznők II. tárlatán a Műcsarnokban, 1995-ben pedig a Bernáth-tanítványok kiállításán a Vigadó Galériában láthatta a közönség alkotásait. A Magyar Nemzeti Galéria is őrzi művét. Köztéri mozaikja látható egyebek mellett a salgótarjáni megyei kórház falán.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását