2024. május 3. - Tímea, Irma

Startol a veszprémi színház őszi évadja

Az Anna Karenina című "musical-opera" premierjével indul az új, 20010-2011-es évad a veszprémi Petőfi Színházban. A darab nyári előbemutatója óriási sikert aratott - mondta Oberfrank Pál igazgató a hétfői évadnyitó társulati ülésen.
2010. augusztus 24. kedd 07:25 - HírExtra
Tolsztoj világhírű alkotásából Miklós Tibor és Kocsák Tibor készített "musical-operát". A produkció rendezője Szerednyei Béla, s a főszereplők közt feltűnik Sasvári Sándor és Varga Miklós is. A bemutató szeptember 24-én lesz - közölte Oberfrank Pál, hozzátéve, hogy ekkor tartják a játékszín névadó ünnepségét is, nevezetesen ettől a naptól Latinovits-Bujtor Játékszín lesz a neve. A Petőfi Színház bejáratánál pedig a tavaly elhunyt igazgató, Bujtor István előtti tisztelgésként emléktáblát is avatnak.

A közönséget azonban már szeptember 11-én a Petőfi Színházba várják. Mint az igazgató elmondta, nyílt napot tartanak a színházkertben gazdag programokkal, sütés-főzéssel és borozgatással.

Oberfrank Pál tájékoztatása szerint a társulattól Gula Péter távozott a fővárosi Magyar Színházhoz, Veszprémbe érkezett viszont Kéri Kitty, Trokán Anna és Horváth Zoltán. A társulat így 32 tagú lesz az új évadban, bár Vasvári Lillát három hónapra fizetés nélküli szabadságra engedte az igazgató, mivel egy amerikai filmben kapott jelentős szerepet.

Oberfrank Pál az évadnyitón bemutatott két új rendezőt: Dömölky Jánost, aki O' Neill Utazás az éjszakába című tragédiáját fogja rendezni a játékszínben és Keszég Lászlót, aki a nagyszínházban A Noszty fiú esete Tóth Marival című darabot viszi színre.

Ez utóbbi a színház második nagyszínpadi bemutatója lesz október 15-én. November 26-án tartják Shakespeare Szentivánéji álom című művének premierjét, amelynek egyik főszerepét Eperjes Károly játssza. Az év utolsó premierjét szilveszterre tették: Zerkovitz Béla-Szilágyi László Csókos asszony című operettjét mutatják be Oberfrank Pál rendezésében. Az évad második felében, április 8-tól pedig Valló Péter rendezésében a Figaro házassága című vígjátékot is láthatja a közönség.

Oberfrank Pál tájékoztatása szerint az öt felnőtteknek szóló nagyszínházi bemutató mellett négy gyermek- és ifjúsági darabbal, a játékszínben pedig 11 új produkcióval - köztük több vendégelőadással - várják az új szezonban a veszprémi közönséget.

Eperjes Károly művészeti tanácsadó hangsúlyozta, hogy az évad nehéz lesz, de a színvonalat tartani kell. Szerinte ehhez adottak a jó rendezők, a jó darabok és a jó színészek.

Talabér Márta (Fidesz), a fenntartó Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke az évadnyitón kiemelte, hogy ég és föld a különbség a színháznál 2006 őszén tapasztalt - morális, szakmai és pénzügyi - állapotok és a maiak között.

Négy éve szétesőben volt a színház, a 2008-as vezetőváltást követően azonban bebizonyosodott: lehet Veszprémben jó színházat csinálni - mutatott rá az alelnök, kiemelve: a megye ezután is biztosítja a színház működéséhez a feltételeket.

Horváth Lászlóné, a színház gazdasági vezetője elmondta, hogy nyáron az épületen elvégezték - 50 millió forintos költséggel - a legsürgetőbb felújításokat. Közlése szerint jelenleg 50-57 százalékra tehető a kiadási és a bevételi terv teljesítése. Beszámolt arról is, hogy június 30-án 21 millió forint összegű kifizetetlen számlája volt az intézménynek, ám azóta ezt rendezték. Ismertetése szerint idén pályázaton is nyertek 28 millió forintot.

A gazdasági vezető az MTI-nek elmondta: 2010-es költségvetésük összesen 524 millió forint, 18 millióval kevesebb a tavalyinál. Az állami támogatás ebből 205 millió forintot, a fenntartó megyei önkormányzaté pedig 73 milliót tesz ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását