2024. május 16. - Mózes, Botond

Diplomaosztó a ZMNE-en

A honvédelmi és biztonsági feladatok ellátásában meghatározó szerep jut felsőoktatási és kutatási intézményként a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemnek (ZMNE) - jelentette ki Szekeres Imre honvédelmi miniszter az egyetem pénteki diplomaosztó ünnepségén,
2008. július 18. péntek 12:25 - Hírextra
A miniszter emlékeztetett rá: 1808. november 5-én szentesítette az Országgyűlés a törvényt, amely rendelkezett a Ludovika Akadémia - a ZMNE elődjének - létrehozásáról.

A törvényalkotók akkor felismerték, hogy a nemzeti tisztképzés és nemzeti hadsereg minden állam szuverenitásának rendkívül fontos feltétele. A ZMNE ma is ennek a szolgálatnak szentelt intézmény - mondta a miniszter, aki szerint az egyetemnek komoly feladatai vannak a Magyar Köztársaság és a NATO, valamint a Magyar Köztársaság és az EU kapcsolatainak következetes bővítésében.

Szabó János rektor beszédében kiemelte: az egyetem a magyar felsőoktatás integráns részeként és a védelmi szféra egyetlen felsőfokú oktatási-képzési intézményeként egyaránt vállalja felelősségét a nemzetközi integráció, a fejlődés és a korszerű európai tudásbázisok létrehozásában.
Bencze József országos rendőrfőkapitány az ünnepségen emlékeztetett rá: 48 évvel ezelőtt kezdődött a határőrök képzése az egyetemen.

Mint mondta, a határőrség és rendőrség integrációját követően most végeznek rendőrként az utolsó olyan hallgatók, akik még határőrként kezdték tanulmányaikat.

A ZMNE ezen az ünnepségen köszönt el hivatalosan az Üllői úti bázistól, szeptembertől a Hungária körúton folytatódik a képzés mindkét karon: a Bolyai János Katonai Műszaki Karon műszaki, gazdasági és logisztikai szakembereket oktatnak, a Kossuth Lajos Hadtudományi Kar pedig katonai vezetői, a biztonság- és védelempolitikai szakértői, valamint a nemzetbiztonsági képzésnek ad otthont. Az intézményben tiszti hallgatók és polgári hallgatók is tanulhatnak.

2008-ban az egyetemen összesen 459-en fejezték be tanulmányaikat, és idén először végeztek hallgatók a biztonságtechnikai és biztonságszervező mesterszakon. A valamely hivatásos szerv ösztöndíjas hallgatói egyenruhában voltak, a polgári hallgatók - idén először, hagyományteremtő szándékkal - talárt viseltek az ünnepségen.

A felsőfokú vezetőképző tanfolyamon 8-an végeztek. Az egyetem doktori képzésében 52-en védték meg eredményesen az értekezésüket és szereztek PhD doktori fokozatot.

A régi típusú egyetemi szintű alap- és kiegészítő képzésben a Kossuth Lajos Hadtudományi Karon 62-en (42 honvédtiszt, 11 rendőr és 9 polgári hallgató), a Bolyai János Katonai Műszaki Karon 99-en (13 honvédtiszt és 86 polgári hallgató) kapott diplomát. Az új típusú mesterképzésben 51 polgári hallgató kapott diplomát.

Főiskolai (régi típusú) képzésben a Kossuth karon 54-en (27 honvédtiszt és 27 rendőr), a Bolyai karon 33 honvédtiszt végzett. Az új típusú felsőoktatási alapképzésben a Kossuth karon 23 rendőr és 29 polgári hallgató, a Bolyai karon 118 polgári hallgató szerzett diplomát.

Az egyetem tájékoztatása szerint hasonló nagyságrendű kibocsátó ünnepséget az idén 200. évfordulóját ünneplő magyar katonai felsőoktatásban - a hagyományos tisztavatásokat kivéve - még nem szerveztek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását