2024. május 5. - Györgyi

A robotok nem tudnak gólt lőni

Mindössze két gól a kínai robotfutball-világbajnokság összesített mérlege két nappal a torna vége előtt. A hatvan centiméter magas, kétlábú robotokból álló csapatok nem is annyira egymással, hanem inkább az állandó technikai problémákkal küzdenek.
2008. július 18. péntek 17:54 - Hírextra
A Robocup csoportmérkőzései többnyire gól nélkül végződnek, a továbbjutókat ezért pontozásos rendszer alapján választják ki. Egy pont jár, ha a robotok legalább egy pillanatra meg tudnak mozdulni, és két pontot kap a csapat, ha a játékosok egyenes vonalú egyenletes mozgást végeznek. Labdaérintésért három pont jár, és ha a robotnak sikerül az ellenfél kapuja felé rúgni a labdát, akkor négy pontot kasszíroz a csapata. A kedden kezdődött ötnapos tornán mostanáig csak az ausztrál Numanoids csatárai találtak a hálóba, kétszer is, de az egyik öngól volt.

A robotfocisták fejlesztése igen korai szakasznál tart, így például rögtön tönkremehetnek, ha elesnek, és az "edzőknek" minden mozdulatot külön be kell programozniuk. A német Nao Team informatikusai szerint például egyetlen cselt több ezer programutasítás alapján képes csak végrehajtani egy válogatott focirobot.

A Sanghaj térségében fekvő Szucsouba (Suzhou) 30 országból érkeztek csapatok. A résztvevők többsége egyetemi kutató vagy diák, és mind maguk tervezik és építik meg a játékosokat. A csapatok legalább 2 és maximum 6 robotból állnak, a pálya kicsinyített. A robotoknak önállóan kell mozogniuk, a távirányítás tilos.

A világbajnokságot 1993 óta rendezik meg azzal a céllal, hogy fejlesszék a mesterséges intelligenciát és a robotikát. A mérkőzések egyelőre csak a szakértőkben keltenek lelkes érdeklődést, azonban a robotikusok reményei szerint 2050-ig tudományuk olyan viharosan fejlődik majd, hogy az androidok világbajnok fociegyüttese kiállhat a Rimet-kupát kivívó igazi labdarúgó világbajnok csapat ellen is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását