2024. április 29. - Péter

Kolonics György korábban is szédült

Kolonics György, a kedden elhunyt kétszeres olimpiai bajnok kenus a július 9-i sportkórházi vizsgálat előtt a keretorvosának már szólt arról, hogy korábban volt kisebb szédülése - mondta Berkes István.
2008. július 17. csütörtök 10:45 - Hírextra
Hozzátette: Kolonics a július 9-i vizsgálat előtt a keretorvosának szólt arról, hogy korábban volt kisebb szédülése.

Mint hangsúlyozta, nagy terheléses vizsgálata 2006-ban volt a kétszeres olimpiai bajnok kenusnak, majd 2007 elején egy másik intézetben is megvizsgáltatta magát.

Mint arra felhívta a figyelmet, Magyarországon rendelet írja elő azt, hogy a tizennyolc éven felüli versenysportolóknak évente egyszer, míg a tizennyolc év alatti versenysportolóknak évente kétszer kell részt venniük szűrővizsgálaton.

A Magyar Olimpiai Bizottság pedig azt írja elő, hogy csak az utazhat az olimpiára, aki legalább négy doppingvizsgálaton részt vett - jegyezte meg.

Kiemelte: a MOB éppen a sportolók egészsége megőrzése érdekében előírta azt is, hogy az olimpia előtt kötelező szűrővizsgálaton kell részt vennie mindenkinek a Sportkórházban, és csak az utazhat, aki igazoltan részt vett rajta.

Azonban szűrővizsgálatot edzői javaslatra, kérésre, keretorvos javaslatára bármikor el lehet végezni - tette hozzá.

A Sportkórház főorvosa elmondta, hogy a kétszeres olimpiai bajnok halálának fő okait megtudhatja a közvélemény is a csütörtöki boncolás után.

Berkes István szólt arról is, hogy a központi edzőtáborokban van defibrillátor. Kitért arra, hogy egy ilyen készülék beszerzési ára 2-300 ezer forint.

Mint mondta, évente 5-8 hirtelen szívleállás fordul elő a sportolók között.

A 36 esztendős Kolonics György kedden, edzés közben rosszul lett, elveszítette eszméletét, párostársa, Kozmann György és trénere Ludasi Róbert szívmasszázzsal és mesterséges lélegeztetéssel igyekeztek életben tartani, de nem jártak sikerrel, ahogy a kiérkezett mentők sem. Halálát az első diagnózis szerint hirtelen szívleállás okozta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását