2024. április 26. - Ervin

Harangszó a Balaton közepéből

A Balaton közepén jövő év márciusában megszólal - hangfelvételről - a Kézfogás Harangja, majd 179 napon át más-más település harangja jelzi a delet, Keszthelytől Balatonszentgyörgyig, az óramutató járásával megegyezően.
2008. július 17. csütörtök 10:42 - Hírextra
A rendszer működtetéséhez szükséges, több mint 20 méter magasságú szerkezet a tervek szerint októberre készül el.

A Balaton-parti települések "harangszavát" CD-lemezre veszik fel, és egy automatikus szerkezettel a Balaton közepéről működtetik: így szélcsendes időben a déli harangszót akár 7-8 kilométeres távolságban is egyformán lehet majd hallani.

A Balaton közepe a halmazelméleti-számítások szerint Balatonudvari-Fövenyes és Balatonszárszó között félúton, a parttól mintegy négy kilométerre található. A koordináták alapján GPS helymeghatározóval kijelölt középpontot a vízfelszín alatt június óta őrkereszttel jelzik (ezt egyelőre ugyan csak a búvárok láthatják). A tetején piros-fehér-zöld, a két oldalán pedig a pápai zászlót szimbolizáló sárga-fehér szalagot helyeztek el.

- A több mint 20 méter magas, mintegy másfél tonnás szerkezet alapjait 10 méter mélyen, az iszap alatti szilárd kőzetbe építik be. A Hajózási Zrt. szakemberei három acéltüskét "préselnek" a kemény pannon anyagba, ami megtartja a harangtornyot. Egy-egy acéltüskére öt mázsa súly nehezedik majd. A vízfelszínből 10 méter magasan 3 gúla emelkedik ki.

A mértani testek 90 centiméteres acélgyűrűben, úgynevezett körgyűrűben csatlakoznak egymáshoz: ezen helyezik el a Kézfogás Harangjának hófehér színűre megformált mását. Fölötte 60 centiméteres átmérőjű gömbön radart és világítótestet helyeznek el. A balatoni hajózási rendnek megfelelően a reflektorok nappal sárga, éjszaka pedig villogó piros fénnyel figyelmeztetik a vitorlásokat, hajósokat. A szerkezetet úgy tervezték meg, hogy ellenálljon a szélsőséges időjárási viszonyoknak: a tűző napsütésnek, vagy akár az óránként 120 kilométeres szélsebességnek is - tudatta a kezdeményezést felkaroló keszthelyi vállalkozó, Vértesaljai András, aki abban is reménykedik, hogy az idén remélhetőleg hosszú "vénasszonyok" nyara lesz, mert a harangtornyot a tervek szerint október 11-én, déli 12 órakor avatják fel.

Jövő év márciusától - a pápától kapott áldás hetedik évfordulójától - már naponta megkondul a balatoni harang, időnként akár egyszerre mind a 179 településé is: a háromperces déli harangszóba ugyanis éppen belefér valamennyi település egy-egy másodperces "bimm-bamm" hangja.

A környező országok harangja is megszólal majd a Balaton közepén: elsőként II. János Pál pápa szülővárosa, a lengyelországi Wadovice harangja lesz hallható, ugyancsak CD-ről, majd évente más-más - német, horvát, szlovák, szlovén - napokat rendeznek.

A tervek megvalósítását a Balatoni Fejlesztési Tanács 10 millió forinttal finanszírozta, de a szervezők számítanak rá, hogy pályázatok útján, valamint a települések támogatásával további forrást tudnak szerezni.

A Kézfogás Harangját 2002-ben Vértesaljai András kezdeményezésére, négy Balaton vidéki település - Keszthely, Hévíz, Cserszegtomaj és Gyenesdiás - összefogásával, közadakozásból öntették. A harangot Márfi Gyula veszprémi érsek vezetésével mintegy százfős zarándokcsoport kísérte el Rómába, ahol 2002. március 27-én II. János Pál pápa megáldotta. A 86 centiméter átmérőjű, 325 kilogramm súlyú harangot Keszthelyen, a Helikon Kastélymúzeum parkjában őrzik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását