2024. április 29. - Péter

A szociális reformot vizsgálja az OCÖ

A Szlovákiában végrehajtott szociális reform tanulmányozására és tapasztalatgyűjtésre a szomszédos országba utazott az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) ötfős delegációja; találkoznak többek között a szociális miniszterrel, kormánytagokkal és civil szerv
2008. július 17. csütörtök 15:07 - Hírextra
Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke az MTI-nek csütörtökön azt mondta: a Szlovákiában összegyűjtött tapasztalatok, és a Magyarországon júniusban kezdeményezett széles körű társadalmi párbeszéd során kialakult álláspontok összevetését követően alakítják ki nyár végére reformjavaslatukat, amit törvényjavaslat formájában juttatnak el az Országgyűlésnek.

Hozzátette: a hátrányos helyzetű embereket, főként a romákat érintő családtámogatási rendszer és a közmunka, valamint a tartós foglalkoztatás lehetőségéről gyűjtenek információkat az OCÖ elnökhelyettesei, szakértői Szlovákiában.

A roma vezető megjegyezte, a szomszédos ország olyan hasonló problémákkal küzdött néhány évvel ezelőtt, miatt amilyet most Magyarországnak kell megoldania. A mélyszegénységben élő cigányokat az uzsorások folyamatosan fenyegették, zsarolták, nem volt munkalehetőségük, segélyekből voltak kénytelenek élni, lakhatási helyzetük, egészségi állapotuk mélyen az átlag alatt volt, a gyermekek szegregált osztályokban tanultak. 2004. februárjában a szociális segélyek reformját követően a magyar határtól alig 20 kilométerre lévő Tőketerebesen, majd több településen éhséglázadás tört ki, a romák több élelmiszerboltot kifosztottak. A rend helyreállítására a szlovák kormány a katonaságot vetette be.

"Nem szeretnénk, ha Magyarországon is hasonló helyzet alakulna ki, ezért meg kell előzni a bajt. Olyan szociális törvényjavaslatot kell a kormánynak az Országgyűlés elé terjesztenie és elfogadtatnia, amely igazságosabb szociális ellátórendszert alakít ki, és nem állítja szembe az embereket, a szegény romákat és a szegény nem romákat" - fogalmazott Kolompár Orbán, hozzáfűzve, "mert ez etnikai konfliktushoz vezethet".

Az OCÖ elnöke júniusban először azokkal a roma civil szervezeti vetőkkel konzultált a segélyezésről és a közmunkáról, akik országosan száz főnél több jelöltet állítottak a 2006-os kisebbségi választáson. Egy héttel később a Nagycsaládosok Országos Egyesülete és a Létminimum Alatt Élők Társasága is csatlakozik az OCÖ által kezdeményezett társadalmi párbeszéd nyomán kidolgozandó szociális törvényjavaslat megszövegezéséhez.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását