2024. április 29. - Péter

88 ország 260 súlyemelője indul

A súlyemelés Pekingben avatja 150. olimpiai bajnokát, a sportágban csúcsot jelentő 88 ország versenyzői szereztek indulási jogot - hangzott el a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) sajtótájékoztatóján.
2008. július 17. csütörtök 14:16 - Hírextra

Aján Tamás IWF-elnök elmondta, hogy 170 férfi - közte egy magyar - és 90 női súlyemelő vesz részt a játékokon, ez is rekord az olimpiák történetében, s itt - vagy a sportlövészetben - adják át az első aranyat.

Minden súlyemelő doppingellenőrzésen esik át, az IWF januártól júniusig több mint 1000 vizsgálatot végzett, Aján Tamás szerint a rengeteg teszttel magyarázható a pozitív esetek magas száma.

Ennek következtében Bulgária nem vehet részt az olimpián, a szintén "tömegesen" lebukott görögök pedig a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordultak.

Az EU-ban is felmerült a dopping engedélyezésének kérdése, erről a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) tagjaként Aján úgy vélekedett, hogy "elszabadulhat a pokol", és sok sportoló eshet a tiltott szerek áldozatául.

A súlyemelés legnagyobb sztárja Pekingben is az iráni Hosszein Rezazadeh lehet, aki ha nyer, ötödikként kerül a sportág háromszoros olimpiai bajnokai közé.

Aján a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjaként úgy vélekedett, a legjobb olimpiák sorába emelkedhet a pekingi. Kiemelte, hogy Kínában varázsszó az olimpia, amelyre minden kapu megnyílik.

A szervezőbizottság (BOCOG) több mint 1000 főállású munkatársat és 81 külföldi tanácsadót foglalkoztat.

A nemzetközi sportági szövetségek 72 technikai delegátusa között négy magyar - Ádámfi Attila (súlyemelés), Hegedüs Csaba (birkózás), Márkus Gergely (triatlon) és Vaskuti István (kajak-kenu) - található.

A BOCOG 1,7 milliárd dollárt költött a biztonságra, a résztvevők egészségére 28 kórház, 97 orvosi állomás és 190 elsősegélynyújtó hely felügyel.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását