2024. április 24. - György

Újabb akadálymentesítések az országban

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) mintegy 655 millió forintos támogatásával 30 közhivatal akadálymentesítenek a Közép-dunántúli, Észak-alföldi és Dél-dunántúli régió területén - jelentette be szerdán Dunaújvárosban, a városi bíróságon Avarkeszi D
2008. július 16. szerda 19:09 - Hírextra
A Közép-dunántúli, Észak-alföldi és Dél-dunántúli régió területére tavaly kiírt pályázaton 26 bírósági, egy rendőrségi, két földhivatali és egy regionális munkavédelmi hivatal akadálymentesítésére nyertek 15-30 millió forintos támogatást a pályázók - mondta el az igazságügyi tárca államtitkára.

Hozzátette: az idén Dél-alföldi, az Észak-magyarországi és a Nyugat-dunántúli régió területén levő közhivatalok akadálymentesítésére írtak ki a pályázatot, s rövidesen a Közép-magyarországi régió is lehetőséget kap a pályázatra.

A támogatás lehetőséget ad a fizikai- és infokommunikációs akadálymentesítésre, de munkahelyeket is teremt, mivel lehetővé teszi a fogyatékkal élő szakemberek alkalmazását. A támogatás teljes mértékű, önrész nem kellett hozzá.

Fejér megyében a dunaújvárosi és a sárbogárdi városi bíróság pályázott és nyert támogatást komplex akadálymentesítésre. Mint Gieszné Boda Orsolya, a Fejér Megyei Bíróság elnökhelyettese elmondta, a támogatási szerződést már aláírták. A munkálatokat - amelyek keretében mindkét épületben liftet is építenek - 2009. április 30-ig kell elvégezni.

Sárbogárdon nemcsak a városi bíróság, hanem az azzal egy épületben levő ügyészség és a földhivatal fogyatékkal élő ügyfeleinek az ügyintézését is megkönnyíti majd az akadálymentesítés.
Simicze Mária, a dunaújvárosi városi bíróság elnöke az épület akadálymentesítési terveit ismertetve elmondta: liftet építenek, ahhoz mozgáskorlátozottak által igénybevehető parkolóhelyet, megfelelő rámpát alakítanak ki, a földszinten a kerekes székkel közlekedők számára is használható mosdót építenek.

A vakok és csökkentlátók, valamint a hallássérültek ügyintézését, a bírósági tárgyalásokon való részvételét pedig megfelelő infrastruktúrával - például hangos és tapintható térképpel, a halláskárosultak kommunikációját megkönnyítő eszközökkel - segítik. Az akadálymentesítési tervek kidolgozásánál egyébként kikérték a fogyatékkal élők véleményét is, s javaslataikat beépítették a tervekbe.

Az akadálymentesítéssel egyenlő lehetőséget kapnak a fogyatékkal élők, mozgáskorlátozottak, idősek és csökkent munkaképességüek is a bírósági szolgáltatásokhoz való hozzáféréshez, s ennek köszönhetően önállóan tudják majd az ügyeiket intézni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását