2024. április 25. - Márk

Angolul tanítják a taxisokat

Az angol nyelv elsajátításához dolgozott ki nem helyhez és időhöz kötött tervet magyar taxisofőröknek Taxi Drivers néven az Európai Unió Leonardo da Vinci programja keretében két magyar cég. A tananyag tesztelése hamarosan megkezdődik.
2008. július 16. szerda 19:03 - Hírextra
Az európai program arra törekszik, hogy a nyelvtanulás olyan módját és eszközeit kínálja a taxisoknak, amely illeszkedik speciális igényeikhez, munkakörülményeikhez - mondta el az MTI-nek Németh Mónika projektasszisztens. Az Innoreg Kft. pályázott az EU-s támogatásért és az Inventio Consulting Kft. vesz részt a gyakorlati megvalósításban együttműködve a 11 európai szervezetet fölvonultató nemzetközi konzorciummal.

Az e-learning tananyag elkészült, már a tesztcsoportot állítják össze budapesti társaságok tagjaiból. A kéthetes próbatanulás ingyenes lesz, mindenki szoftveren megkapja az anyagot, egy oktatóval lesz kapcsolatba e-mailen keresztül vagy telefonon, de más olyan eszköz segítségével is, mint a GPS vagy a PDA, amely a legtöbb taxis rendelkezésére áll.

A tanfolyam végén oklevelet kapnak és egy matricát, amelyen az áll angolul, hogy a taxi vezetője tanul angolul. Későbbi cél, hogy olyan matricát is kiadjanak, amely tudatja, hogy a taxisofőr tud angolul - jegyezte meg Németh Mónika.

Az előzetes felmérés szerint a taxisok több mint háromnegyede hajlandó lenne nyelvtudását bővíteni, ha erre megfelelő módszer állna rendelkezésre. Most ez megvan, mert nem helyhez és időhöz kötött a nyelvtanulás, hanem mindenki maga osztja be az elektronikus úton érkező tanulnivalóját.

Ennek a nyelvtanításnak elsődleges célja a szókincs növelése és az élőbeszéd megértése. A Taxi Drivers projekt kulcsfontosságú eleme az alapvető kommunikáció elsajátítása, az, hogy taxis beszélni tudjon a város nevezetességeiről és a fontosabb rendezvényekről, mint például a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjairól - avatott be a részletekbe a projektasszisztens.
Az EU-s taxisprogramban a magyaron kívül spanyol, belga, francia, német, olasz és görög szervezetek vesznek részt. A partnerországokban is tesztelték a taxisofőröket, és angol nyelvtudásukat illetően ott sem jobb a helyzet, mint Magyarországon - árulta el Szijjártó Orsolya ügyvezető igazgató
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását