2024. április 26. - Ervin

Spilák fotókiállítása

Gyufásdoboz-, kályha-, varrógép- és gyűszűgyűjtemény mellett régi rádiók, órák kollekciói és azok tulajdonosai láthatók Spilák Zsuzsanna Gyűjtők című fotókiállításán péntektől a budapesti Mai Manó Házban.
2008. július 16. szerda 09:40 - Hírextra
Mint azt a fotóművész az MTI-nek elmondta, a portréfotók olyan emberekről készültek, akik valamilyen különlegességet gyűjtenek, így a tárlaton megtekinthető 26 színes fotográfia az interneten és az ismerősök révén talált tizenhárom gyűjtőt és "kollekcióikat", köztük kaktuszokat, zománctáblákat, hangszereket, sörös korsókat vonultat fel.

Minden gyűjtőről két-két - hatvanszor hatvan centiméteres - fénykép látható a kiállításon, egy totál kép és egy másik, amely vagy az arcra koncentrál vagy a gyűjtemény egy-egy darabját emeli ki.
Spilák Zsuzsanna elárulta, eredeti koncepciója az volt, hogy a gyűjtők valamilyen menekülési lehetőséget keresnek maguknak szenvedélyükkel: míg egyesek az alkoholba, mások a vallásba menekülnek, a gyűjtők tárgyakat szednek össze.

Újragondolva az elméletet azonban arra jött rá, hogy ez a dolog nem erről szól, a gyűjtés nem pótcselekvés, a gyűjtők élete ezáltal teljesebbé, gazdagabbá, kiegyensúlyozottabbá válik, s inkább irigylésre méltóan pozitív kisugárzása van hobbijuknak - hangsúlyozta a fotós.
Mivel rendkívül érdekesnek és tanulságosnak találta a gyűjtők által elmondottakat, úgy határozott, hogy az interjúkat is rögzíti, így a fotók mellett a beszélgetések szövege is olvasható lesz egy kis füzetben.

A szeptember 7-ig látogatható fotókiállítást kiegészíti egy installáció is: a polcokon a 14 leggyakrabban gyűjtött tárgy látható majd, így egyebek mellett bélyeg, kártyanaptár, szalvéta, telefonkártya, bakelit lemez.
A tárlat érdekessége egy 45 perces hanggyűjtemény, amely folyamatosan ismétlődik majd a kiállítás ideje alatt, készítője rögzítette többek között az éjszaka, a város és különféle állatok hangjait is
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását