2024. május 8. - Mihály

"Magyar Bálint nem felel meg a posztra"

Az Egyesület a Felsőoktatásért és Kutatásért (EFOK) tiltakozik Magyar Bálintnak az EU Innovációs és Technológiai Intézetébe történt delegálása ellen
2008. július 16. szerda 06:59 - Hírextra
Az előírt nyilvános jelölési eljárásnak egyáltalán nem felel meg a nyilvánosság kizárásával zajlott eljárás, amelynek eredményeképpen Magyar Bálint, SZDSZ politikus, volt oktatási miniszter, Magyarország jelöltjeként bekerült az EU Innovációs és Technológiai Intézetének (EITI) 18 tagú igazgatótanácsába. Az interneten is hozzáférhető kritériumok előírják a jelölés nyilvánosságát, valamint azt, hogy a kiválasztott jelölt "feltaláló, egyetemi oktató, kutató, vagy üzletember" legyen. E kritériumoknak sem a jelölt, sem a jelölési folyamat nem tesz eleget.

Az elmúlt hetekben széles sajtónyilvánosságot kapott az EU Innovációs és Technológiai Intézetét befogadó tagország kiválasztásának folyamata. Egyesületünk is üdvözli a döntést, amely szerint az Intézet székhelye Budapest lesz. Jóval kevesebb szó esett az EIT leendő igazgatótanácsa tagjainak kiválasztásáról. Az Origo című internetes hírportál terjedelmes cikkéből megdöbbenve értesülhettünk róla, hogy a delegálni kívánt jelölt személyéről lényegében a nyilvánosság teljes kizárásával már meg is született a döntés.

Az Európai Bizottság előírása szerint a jelölési folyamatnak nyilvánosan, a jelölő szervezet és a jelölt közötti egyetértésben, a nyilvánosság számára átlátható módon kell lezajlania. Magyar Bálint volt oktatási miniszter jelölése nem felel meg a fenti feltételeknek. Boda Miklós jelölőbizottsági tag nem volt hajlandó felvilágosítást adni sem arról, milyen szervezet jelölte a volt oktatási minisztert, sem arról, milyen szervezetek jelölték a többi hét jelöltet és kik voltak ezek. A jelölési procedúra egészében a nyilvánosság kizárásával zajlott, ezért a jelöltekről egyetlen szakmai szervezet vagy intézmény (MTA, kutatóhelyek, egyetemek) sem nyilváníthatott véleményt.

Sérelmezzük, hogy az EU nyilvánossága előtt lejáratják hazánkat egy olyan intézmény létrehozása kapcsán, melynek Magyarországra telepítését a politikai pártok és a lakosság az ország sikereként könyveltek el. Különösen visszatetszőnek véljük, hogy ez a mélységesen antidemokratikus eljárás egy európai uniós intézmény esetében történt, amelynek működése a tagországok számára referencia. Tiltakozunk a nyilvánosságot és az előírásokat figyelmen kívül hagyó jelölési folyamat, a hazánkat az európai közösség szemében súlyosan lejárató eljárás ellen!
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását