2024. április 20. - Tivadar

Ipari kémkedéssel gyanusítják az újságírót

Ipari kémkedés címén tett feljelentést a francia Renault cég amiatt, hogy az Auto Plus autósmagazin jóval a bemutatás tervezett időpontja előtt nyilvánosságra hozta több új Renault-modell fotóit és adatait.
2008. július 16. szerda 20:30 - Hírextra
A rendőrség házkutatást tartott a szerkesztőségben és a lap egyik újságíróját őrizetbe is vette, megdöbbentve ezzel a francia médiavilágot.

Az AFP francia hírügynökség tájékozott forrásból úgy értesült, hogy a Renault feljelentésének fő célpontja voltaképpen nem a magazin: a házkutatás annak felderítésére szolgált, hogy milyen - feltehetően a cégen belüli - forrásból származtak a lap értesülései.

A rendőrségi akció kedden hajnalban kezdődött, ekkor a nyomozók megjelentek az Auto Plus egyik, új autómodellekkel foglalkozó munkatársának lakásán, őrizetbe vették - majd az újságíróval és egy vizsgálóbíróval a szerkesztőségbe mentek. Ott számítógépeket, adattároló egységeket, winchestereket, továbbá fotókat foglaltak le, illetve másolatokat készítettek - mondta el Laurent Chiapello lapigazgató.

Az Auto Plus szerkesztője szerint a lap történetében példátlan az eset. Az autós szaksajtó ugyanis évtizedek óta közöl előzetes anyagokat az új modellekről, azok fejlesztésének különböző szakaszairól, mindezt fotókkal is illusztrálva.

Korábban a felvételeket erre szakosodott lesipuskás fotósok készítették. Az utóbbi időben azonban a gyártók, tekintettel a közöttük folyó versenyre, annyira megszigorították a biztonsági intézkedéseket, hogy az ilyen fotók ma már kivételesnek számítanak. Ezért - magyarázták el az AFP-nek az Auto Plus munkatársai - manapság a jövő modelljeiről szóló adatok, fotók szinte minden esetben a cégek saját alkalmazottaitól származnak, akik jó pénzért értékesítik ezeket a belső információkat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását