2024. május 18. - Erik, Alexandra

2500 iskolában indult el az iskolarendőr-program

Országosan 2.448 iskolában van iskolarendőr-program, amelynek lényege, hogy a szülők nem közvetlenül a rendőrséghez, hanem egy, az iskolával folyamatosan kapcsolatban álló rendőrhöz fordulhatnak kéréseikkel, kérdéseikkel.
2009. szeptember 1. kedd 10:02 - HírExtra
Bencze József ismertette: az iskolarendőr folyamatosan tartja a kapcsolatot az iskolával, a feladatai közé tartozik részben a közlekedésbiztonságra nevelés és a bűnmegelőzés, részt vesz osztályfőnöki órákon. Hozzátette: az iskolarendőr telefonszáma bekerül a gyerekek üzenőfüzetébe, így akár a szülők számára is könnyen elérhetővé válik. Az MTI kérdésére Bencze József azt mondta: a szülők keresik is az iskolarendőröket, a program indulása óta több bűncselekményt sikerült így felderíteni a "mutogatós bácsiktól a kábítószer-dílerekig" bezárólag.

Az országos rendőrfőkapitány sikernek nevezte, hogy amióta tavaly ősszel elindították a programot, az iskolák közelében nem történt gyermekeket érintő közlekedési baleset és súlyos bűncselekmény.

Kitért arra, hogy 2007-ben 2.334, 2008-ban 2.314 gyermeket ért közlekedési baleset. Hozzátette: idén 13 százalékkal csökkent a gyermekeket érintő közlekedési balesetek száma az előző évihez képest és jelentős mértékben csökkent azoknak a közlekedési baleseteknek a száma is, amelyek során gyermekek vesztették életüket. Tavaly 27, idén eddig 13 gyermek halt meg közlekedési balesetben. A rendőrfőkapitány szerint részben a javuló statisztika fenntartsa érdekében Budapesten egy hónapig a rendőrök a polgárőrök segítségével fokozott ellenőrzéseket tartanak az iskolák környékén.

Szólt arról is, hogy az iskolarendőr-program is kiegészül az "egy iskola egy polgárőr" programmal, amelynek lényege, hogy ahova nem jut rendőr, ott polgárőrök segítik az oktatási intézményeket. Bencze József reményét fejezte ki, hogy év végére minden iskolába be tudják vezetni ezt a programot.

Bencze József kérdésre válaszolva azt mondta: nemcsak rendőrfőkapitányként, hanem szülőként is támogatja azt a korábban már felröppent elképzelést, hogy a gyalogátkelőknél az autósoknak 30 kilométeres óránkénti sebességre kelljen lassítaniuk.

Az országos rendőrfőkapitány ajándékokat is vitt az iskolába a tanulóknak: az elsősök láthatósági mellényt, üzenőfüzetet, órarendet kaptak és egy kulcstartót, egy rendőrség feliratú sünt. Miután a tanévnyitón az ajándékok ismertetésekor a sünis kulcstartót nagy derültség fogadta, Bencze József újságíróknak azt mondta: "a rendőrségen rajtamaradt sün, sün sün ellentételezésére mi ezt a drága kis sünt egy kis szőrös jószág keretében kulcstartóként odaadtuk a gyerekeknek", hogy így vonják be őket a "felnőtt-játékba".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását