2024. május 5. - Györgyi

Gyurcsány megoldást ígér a nyugdíjasoknak

Gyurcsány Ferenc szerdán ígéretet tett arra, hogy megváltoztatják azt a szabályozást, amely szerint az idősotthonok nem vehetik igénybe az áramár-kompenzációt; a miniszterelnök az Arany Alkony Paskál Idősek Otthonában tartott lakógyűlésen beszélt.
2008. július 16. szerda 20:24 - Hírextra
Az áramár-kompenzáció problémáját a nyugdíjas otthon érdekképviseletének elnöke vetette fel a fórumon, amelyen néhány száz nyugdíjas vett részt.

A miniszterelnök hangsúlyozta: ha jól érti, hogy az idősotthonok nem vehetik igénybe azt a kedvezményt, amelyet a nyugdíjasok magánemberként igen, akkor ebben az év végéig megfelelőbb szabályozást lehet hozni.

A kormányfő azt is megígérte, hogy Szűcs Erika szociális miniszter - aki szintén ott volt a fórumon - kész egyeztetést folytatni a szakma szereplőivel az idősotthonok normatív támogatásáról. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem akar olyat ígérni, ami rövid távon népszerű, de hosszú távon gondot okoz. Ezért - mint mondta - minden olyan megoldást támogat, amelyre a szociális tárcának kerete van, amire viszont nincs pénz, ott más megoldást kell találni.

Gyurcsány Ferenc nem számít az élelmiszerárak folyamatos emelkedésére, és szerinte az emelkedés ütemével a nyugdíjak is lépést tudnak tartani.

A kormányfő azt mondta, a jelenlegi nyugdíjrendszer jó kompromisszum, mivel a költségvetésnek az lenne a jó, ha az infláció alapján állapítanák meg a nyugdíjakat, míg a nyugdíjasoknak az, ha a nettó bérnövekedés alapján tennék.

A miniszterelnök leszögezte: a nyugdíjasok számára biztosítani kell a stabilitást, vagyis azt, hogy a következő évtizedekben nem értéktelenedik el a nyugdíjuk, emellett pedig folyamatosan növelni kell a nyugdíjak értékét. Mint mondta, ezt a két szempontot kell figyelembe venni akkor is, ha átalakítják a nyugdíjrendszert, amiről hamarosan meg kell kezdeni a vitát.

A hosszú távú átalakítás nem mehet a nyugdíjasok rovására - jelentette ki Gyurcsány Ferenc az idősek otthonában.

Kitért arra, hogy azt szeretné, ha Magyarország megbékélne a saját életével, sorsával. Sok akarat, vélemény létezhet egymás mellett, de a hétköznapokban nem legyőzni kell egymást, hanem meghallgatni a másikat, mert ez a képesség teremti meg, hogy a másik is jól érezze magát - fogalmazott.

Hozzátette: ki kell alakulnia annak a többségnek, amelynek tagjai elfogadják, hogy másként is lehet gondolkodni, meghallgatják egymás véleményét és azt is, hogy sokfajta, többféle akarat is irányíthat egy országot.

Gyurcsány Ferenc úgy látja, legalább az ünnepnapokon el lehetne ezt kezdeni.

Álláspontja szerint felelősen és értően meg kell beszélni az ügyeket és olyan áron nem szabad fejleszteni az országot, hogy az a szociális oldal szigorításával járjon együtt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását