2024. április 26. - Ervin

Falvédők a kiállításon

A huszadik század első felének világára jellemző feliratos falvédőkből "Búzát, bort és békességet" címmel nyílik kiállítás a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban csütörtökön.
2008. július 16. szerda 21:18 - Hírextra
A tárlaton ötvenhét falvédő segítségével kaphatnak képet a látogatók nagymamáink konyhai díszítőiről - vázolta a látnivalókat Nagy Vera, a tálat rendezője szerdán az MTI-nek, hozzátéve, hogy a kiállítás a Tornyai János Múzeum és két magángyűjtő anyagából mutat be hímzett, illetve feliratos falvédőket.

A gyűjteményes anyagot Pittmann Zsófi képzőművész alkotásai teszik teljessé, aki 2002 óta készít modern falvédőket. Az ifjú művésznő arra keresi a választ, hogy mit ábrázolnának az egykori falvédők mai példányai, ha a műfaj nem ment volna ki a divatból. Alkotásain megjelenik Zámbó Jimmy, Elvis Presley, John Lennon, Zalatnay Sarolta, Charlie, de a viszkis rabló, Ambrus Attila is.

Az eredeti falvédők többsége a két világháború közötti időszakban készült. Mint Nagy Vera néprajzkutató fogalmazott, a kispolgárság és a parasztság otthonát díszítő falvédők használóik polgárosultabb életmód utáni vágyát tükrözik. Mivel elsősorban a konyhát díszítették, így legnagyobb számban a konyhai tematikájú darabok maradtak fönn. Felirataik takarékosságra, mértékletességre, rendre és tisztaságra intenek, dicsérik a háziasszonyt, invitálják a vendéget. A szerelem témájába sorolható falvédők szövege sok esetben nóta-, operett- vagy slágerszöveg részlete.

A kiállításban külön csoportosítva kapnak helyet a vallásos témájú, illetve a háborús és hazafias feliratú falvédők. A vallásos darabok között a művészettörténet klasszikusaként felbukkan Leonardo da Vinci Utolsó vacsorájának leegyszerűsített kompozíciója is. Igazi ritkaságnak számít a "Horthy Miklós katonája vagyok" feliratú falvédő, amelyet a nagyközönség ezen a tárlaton láthat először. A nemrégiben a közgyűjteménybe került falvédőtípust korábban a témával foglakozó szakemberek sem ismerték.

A különleges tárlatot szeptember 7-ig láthatják Hódmezővásárhelyen az érdeklődők.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását